« Zagreb
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
URŠA RAUKAR:

Jutarnji list vrši odmazdu za Varšavsku

Glumica koja aktivno sudjeluje u građanskoj inicijativi izjavila je da ju Jutarnji smišljeno diskreditira u suradnji s Davorom Jelavićem

Urša Raukar
Urša Raukar
Više o

građevinska dozvola

,

Jutarnji list

,

Davor Jelavić

,

Varšavska

,

Urša Raukar

,

Niko Gamulin

Jedna od najeksponiranijih aktivistica u građanskoj borbi protiv gradnje garaže u Varšavskoj ulici, koja je prošli tjedan kulminirala noćnim uhićenjima prosvjednika, opovrgnula je današnju naslovnu vijest Jutarnjeg lista o njenoj bespravnoj gradnji garaže u Bosanskoj ulici, javlja Indeks.hr.

Jutarnji list, koji najblaže rečeno ima vrlo 'određenu' uređivačku politiku u slučaju Varšavska, objavio je članak u kojem se navodi kako su Urša Raukar i njezin suprug Niko Gamulin, urbanist iz Zavoda za prostorno planiranje, u sklopu vile u Bosanskoj ulici bez građevinske dozvole sagradili garažu.

Raukar je pojasnila da je njen suprug potvrdio da nema građevinsku dozvolu, ali uz obrazloženje da je za takav zahvat potrebna samo lokacijska dozvola, koju uz odobrenje Gradskog ureda za zaštitu spomenika, oni posjeduju. No, na naslovnoj stranici Jutarnjeg lista objavljen je članak s fotografijama Urše Raukar i Nike Gamulina pod naslovom "I oni su gradili na crno".

Indeks piše kako pročelnik Gradskog ureda za graditeljstvo Davor Jelavić smatra da je za tako snažan zahvat na kulturnom dobru nužna građevinska dozvola.

"Lokacijska dozvola na takvim objektima prolazi samo ako je riječ o manjim adaptacijama. Probijanje zemlje toliko metara u dubinu moralo bi proći bezbroj procedura i dozvola bi i nakon toga bila upitna. Vjerojatno je Gamulin pokušao izbjeći taj skupi postupak", rekao je Jelavić.

Urša Raukar novinarima Indexa je u telefonskom razgovoru izjavila kako su Jelavićevi navodi neistiniti te dodala kako on ne poznaje temelje Zakona o gradnji. Izjavila je i kako se ona i njen suprug kao obični građani vrlo teško mogu boriti protiv naslovne stranice u velikom mediju kakav je Jutarnji list.

Raukar smatra kako se radi o namjernoj i smišljenoj diskreditaciji u režiji Jutarnjeg i Jelavića koju nikakav dokaz nije mogao zaustaviti.

"Naravno da je to odmazda za prosvjed u Varšavskoj i dežuranje u kontejneru u trenutku dolaska specijalne policije. To je ujedno i poruka svakom tko bi se usudio suprotstaviti devastaciji Varšavske", smatra Urša Raukar.

15.02.2010. 11:13:58
Novi komentar
nužno
nužno