« Film
objavljeno prije 15 godina i 7 mjeseci

Jučer otvoren One Take Film Festival

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Milivoj Keber/CROPIX)
Više o

kino Europa

,

filmski festival

,

One Take Film Festival

Međunarodni festival filmova snimljenih u jednom kadru, 4. One Take Film Festival (OTTF) otvoren je večeras u kinu "Europa" filmom "Penelope" Bena Ferrisa te trima kratkim filmovima.

Na otvorenju su predstavljeni rezultati humanitarne prodajne izložbe fotografija "Take Doyle!" Christophera Doylea, održanoj od 8. do 18. studenog. Na izložbi je sakupljeno 53 tisuće kuna koji će biti donirani Udruzi za gluhe i nagluhe Požeško-slavonske županije, a ček je uručen Sanji Doležal, ambasadorici humanitarne udruge "RTL pomaže djeci", u suradnji s kojom je organizirana akcija.

Film "Penelope", koji je večeras imao svjetsku premijeru, nastao je u hrvatsko-australskoj koprodukciji i prvi je dugometražni film Bena Ferrisa. Ferris je 2004. pobijedio na OTTF-u, a dvije godine kasnije bio je predsjednik žirija festivala kada je odlučio svoju priču snimiti u Hrvatskoj. U filmu glume i 34 hrvatska glumca, ulogu Penelope tumači Australka Natalie Finderle, a Odiseja Frano Mašković.

Za jedinu festivalsku nagradu "Grand Prix" do 22. studenog natjecat će se 32 filma iz dvadesetak zemalja, među kojima i četiri hrvatska. Na otvorenju su prikazani još mađarski "S malo strpljenja" mađarskog autora Laszla Nemesa te britanski "Tko je ubio smeđu sovu" Christine Mooly i Joe Lawlor i "Ark" Mala Woolforda.

Osim u kinu "Europa", programi festivala odvijat će se u kinu "Tuškanac", a tribine u "Jazz Clubu".

U "Tuškancu" je jučer poslijepodne prikazano desetak filmova u glavnom programu, a počeli su i popratni programi "Almost One" koji ne ispunjavaju stroge kriterije festivalskog pravilnika, no zbog kvalitete se prikazuju na festivalu, "Umijeće filmskog citata" posvećen suvremenim filmovima koji citiraju klasike.

Retrospektivom dugometražnih i kratkometražnih filmova u programu "Loading..." predstavit će se meksički redatelj Carlos Reygadas, koji je jedan od petnaestak gostiju OTFF-a.  (hina/metro-portal)

21.11.2008. 14:31:45
Novi komentar
nužno
nužno