« Kazalište
objavljeno prije 2 mjeseca i 21 dan
PREDSTAVE

Jubilarno 70. Splitsko ljeto na 16 lokacija i sa 54 izvedbe

Jubilarno 70. Splitsko ljeto održavat će se na 16 lokacija u Splitu, Vrlici i Kaštel Gomilici gdje će u 54 izvedbe biti prikazana 34 operna, dramska, baletna i koncertna naslova te izložbe, večeri poezije i drugi kulturni događaji

70. Splitsko ljeto
70. Splitsko ljeto (Arhiva)
Više o

Splitsko ljeto

,

70. Splitsko ljeto

Sve pripreme za jubilarno Splitsko ljeto u punom su jeku, rekao je na konferenciji za novinare u splitskom HNK ravnatelj festivala Vicko Bilandžić. Istaknuo je da su svjesni izazova i očekivanja publike te da su postavili letvice visoko i napravili preduvjete za fenomenalan program. Iz programa je izdvojio gostujuće predstave "Tko se boji Virginije Woolf?", "Otočka terca" te GKM-ov "Zakon Zagore".

Splitsko ljeto otvara se 15. kolovoza na Peristilu premijerom opere "Carmina Burana" Carla Orffa, dok će se drugoga dana u crkvici Sv. Jere na Marjanu održati premijera Marulićeve "Judite". Na programu su i baletna premijera "Gospođa Bovary" koja će se izvesti na Prokurativama te dramska premijera "Priče s trajekta" Anice Tomić, Jelene Kovačić i Ivora Martinića koju će publika moći gledati na trajektu Oliver.

Direktorica Opere HNK-a u Splitu Sunčana Tušek istaknula je da su birali dirigente vezane uz Split te da je njezina želja bila da kao gosti budu zastupljeni operni pjevači iz Hrvatske, konkretno Zagreba, Osijeka i Rijeke.

- Zadovoljna sam odabirom izvođača. Koncertni dio broji 12 šarolikih koncerata u kojima će svatko naći nešto sa sebe. Taj dio radimo u suradnji s Kaštelanskim kulturnim ljetom, Glazbenom mladeži Split i Talijanskim kulturnim institutom, najavila je Tušek.

"Juditu" režira Dražen Krešić, koji prvi put gostuje na Splitskom ljetu. Nije želio puno otkrivati o samoj predstavi te je tek rekao da su "debelo" u probama i da mu je čast biti među kolegama. Napomenuo je da "Juditu" rade u monološkoj formi, u crkvi Svetog Jere, a igra je Katarina Romac.

Ljubitelji opere će osim u "Carmini Burani" moći uživati i u "Aidi", ali i u "Eru s onoga svijeta", a dramskom programu su uz "Juditu" i "Priče s trajekta" na programu i "Zapisi iz nevremena" Don Branka Sbutege.

Na Splitskom ljetu nastupit će Teatar Exit, Triko cirkus teatar, Ivan Đuričić, Centar za kulturu grada Novog Vinodolskog, Gradsko kazalište mladih Split, Mini teatar Ljubljana i Mestno gledališče Ptuj, te Glazbena mladež Split. U koncertnom programu je Opera Gala, Orkestar HRM i solisti, Ladarice i orkestar, kao i Zagrebački kvartet.

Popratni program predviđen je u gradskim muzejima, galerijama, terasama, dvorištima, Dioklecijanovim podrumima, ali i na uglu Marmontove i Ulice kralja Tomislava.  

02.07.2024. 10:29:00
Novi komentar
nužno
nužno