« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
GLAS RAZUMA

Josipović: Moja je dužnost upozoravati na mafiju u Hrvatskoj

Na novinarsku konstataciju da je najavio akcije za obračun s narkomafijom, predsjednik Josipović je rekao da je to točno i da od toga neće odustati

Predsjednik RH Ivo Josipović
Predsjednik RH Ivo Josipović (Davor Pongračić/CROPIX)
Više o

Zdravko Mamić

,

Hrvatska

,

uhićenja

,

mafija

,

Ivo Josipović

,

Mladen Barišić

Predsjednik Republike Ivo Josipović danas je, nakon otvorenja 13. osječkog jesenskog sajma, odgovarajući na novinarska pitanja, izjavio da u Hrvatskoj ima mafije te da je njegova dužnost i obveza da na to upozorava, naglasivši kako je borba protiv organiziranog kriminala hrvatska obveza.

Na novinarski upit kako komentira uhićenje Mladena Barišića, predsjednik Josipović je kazao kako je Europski sud za ljudska prava donio presudu protiv Hrvatske jer su visoki državni dužnosnici komentirali tekuće istrage. Dodao je da zato ne želi komentirati Barišićevo uhićenje, već da može samo reći da se istraga treba provesti do kraja "lege artis".

"Nogomet je jedna stvar, a neplaćanje poreza, namještanje utakmica i neredi na stadionima posve druga stvar. To nije nogomet", rekao je ivo Josipović kao odgovor na izjavu Zdravka Mamića da predsjednik nema pojma o nogometu.

Presuda Europskog suda za ljudska prava, koju je predsjednik spomenuo, potječe iz travnja ove godine, a odnosi se na predmet - bivši potpredsjednik Hrvatskog fonda za privatizaciju Robert Peša protiv Hrvatske. Sud u Strasbourgu je presudio da su visoki državni dužnosnici, komentirajući uhićenja u slučaju "Maestro", prekršili presumpciju nevinosti, to jest načelo da je svatko nevin dok mu se ne dokaže suprotno te da su izjavama o Pešinoj krivnji prejudicirali ocjenu činjenica nadležne sudbene vlasti.

Na upit kako komentira izjavu predsjednika HDSSB-a Vladimira Šišljagća da se presudom Branimiru Glavašu zapravo kaže kako je Hrvatska vodila građanski rat te da HDSSB ne priznaje tu sudsku odluku i pita tko onda dovodi u pitanje hrvatski ustavni poredak, HDSSB ili oni koji poput predsjednika Josipovića priznaju tu presudu, Josipović je ocijenio da je ta izjava "i pravna i politička besmislica".

Na upit o izjavi Zdravka Mamića kako predsjednik države nema pojma o nogometu, Josipović je kazao: "Pošteno govoreći, ja o nogometu u usporedbi s gospodinom Mamićem jako malo znam. No, ja znam nešto drugo. Profesor sam kaznenog prava, a on me krivo shvatio. Nisam govorio o mafiji u nogometu, nego o kriminalu i mafiji. Nogomet je jedna stvar, a neplaćanje poreza, namještanje utakmica i neredi na stadionima posve druga stvar. To nije nogomet"

Na konstataciju da je najavio i akcije za obračun s narkomafijom, predsjednik Josipović je rekao da je to točno i da od toga neće odustati. Dodao je kako je to posebno složena problematika te da u Hrvatskoj djeluje dobro organizirana i međunarodno povezana dilerska mafija koja sigurno ima spregu i u dijelu politike i policije.

Predsjednik Josipović, nakon otvorenja i razgledanja jesenskog sajma, gostovao je u emisiji "Između dvije vatre" Radio Osijeka. Među ostalim, na pitanje kako komentira što su ga nakon oduzimanja odličja Branimiru Glavašu, Mirku Norcu i ostalima u medijima neki nazvali "drug Ivo Josipović", rekao je kako je samo provodio zakon. "Ako tko misli da se zakon koji je donio Hrvatski sabor o oduzimanju činova osuđenicima na pet i više godina ne treba poštivati, već da možemo biti 'divlji zapad', to je njihov problem", ustvrdio je.

30.09.2010. 19:00:00
Novi komentar
nužno
nužno