« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
DUBLJE ISPITATI

Još se ne zna točno uzrokuju lli mobiteli rak

Studija koju je provela Svjetska zdravstvena organizacija nije dala jasne odgovore, ali svi se slažu da su potrebna dodatna istraživanja

mobitel rak
mobitel rak (Shutterstock)
Više o

Rak

,

Svjetska zdravstvena organizacija

,

WHO

,

tumor

,

unutrašnjost Zemlje

,

Leo Nucci

,

Tomislav Merčep

Stručnjaci koji su 10 godina pratili gotovo 13.000 korisnika mobitela nadajući se da će otkriti uzrokuju li mobiteli tumor mozga, priopćili su da njihovo istraživanje još nije dalo jasan odgovor na to pitanje.

Studija koju je provela Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), najveća u povijesti koja se bavila mogućom povezanošću mobilnih telefona i tumora mozga, nije donijela jasne rezultate, ali su istraživači istaknuli da su nužna dublja ispitivanja.

"Rezultati studije nisu nam odgovorili na pitanje postoji li rizik povezan s uporabom mobitela, ali... prerano je govoriti i da ne postoji rizik", rekao je direktor IARC-a Christopher Wild.

Wild je rekao da je problem ove studije, koja je pokrenuta 2000. godine, dijelom i u tome što je u razdoblju koje pokriva uporaba mobitela bila razmjerno niska u odnosu na danas. Usto, temeljila se na sjećanjima korisnika mobitela i njihovim procjenama vremena koje provode razgovarajući na mobitel, a ta metoda može dovesti i do netočnosti.

Studija koju je proveo IARC pokazala je da su korisnici mobitela, zapravo, imali niži rizik za rak mozga od osoba koje se nikad nisu služile mobitelom, no 21 znanstvenik koji je vodio istraživanje kaže kako to otkriće upućuje samo na pitanje metode, odnosno netočnost informacija koje su davali sudionici.

Druge studije pokazivale su da se s vremenom rizik neznatno povećava, no ni tu rezultati nisu pouzdani.

Europski su znanstvenici prošloga mjeseca pokrenuli najveću studiju dosad koja će obuhvatiti četvrt milijuna ljudi iz pet europskih zemalja u tridesetogodišnjem razdoblju. Ovakva studija smatra se točnijom jer se ispitanici ne moraju prisjećati korištenja mobitela nego ga bilježi u stvarnom vremenu. (hina/metro-portal)

17.05.2010. 18:32:00
Novi komentar
nužno
nužno