« Kazalište
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
2010/11

Još jedna sjajna sezona Zekaema

Čak pet premijera i sedam koprodukcija u recesijskoj sezoni sjajan je rezultat Zekaema

Čovjek koji je spasio Europu
Čovjek koji je spasio Europu (Zekaem)
Više o

ZeKaeM

,

premijere

,

sezona

,

koprodukcije

U kazališnoj sezoni 2010/11. Zagrebačko kazalište mladih izvelo je ukupno 297 izvedaba, od toga je bilo 5 premijernih (121 izvedba),  9 repriznih (103 izvedbe) te 7 koprodukcijskih naslova (40 izvedaba).

Zagrebačko kazalište mladih je bilo na 28 gostovanja u Njemačkoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Vojvodini i na hrvatskim pozornicama.

U sklopu Ciklusa Europsko kazalište u ZKM-u, predstavljeno je 6 predstava, dok je  u sklopu 8. festivala svjetskog kazališta izvedeno 10 predstava iz Belgije, Njemačke i Francuske.

Osim toga, u ZKM-u su se održala i ostala događanja i manifestacije, kao plesna predstava BoNET, Crtani romani šou festival, Festival Perforacije, 25.Gavelline večeri, gostovanje Studentskog teatra Lero iz Dubrovnika, 6.VIP Zagreb Jazz Festival, projekt „Kazalištem po korupciji" u sklopu programa „Kulturom po korupciji", 28.tjedan suvremenog plesa, 35.dani satire, gostovanja Goethe Instituta BiH, Eurokaza, od kojih je bilo izvedeno 16 predstava.

U protekloj kazališnoj sezoni, Zagrebačko kazalište mladih, prepoznatona europskoj kazališnoj sceni, je nastavilo razvijati svoj koncept umjetničkog teatra koji izravno ulazi u dijalog sa svojim vremenom te se prije svega bavi istraživanjem pozicije pojedinca i to na temu Drugog i drugačijeg.

Živimo u vremenu u kojem biti Drugi, još uvijek nerijetko znači biti izostavljen, zaboravljen ili marginaliziran, gdje drugačije još uvijek, usprkos planetarnoj globalizaciji i imperativima društvenih jednakosti, izazova zazor, strah ili prijetnju. Predstave pisane autentičnim kazališnim jezikom i autorskim rukopisima, progovarale su o temama, o kojima se bojimo govoriti, potičući publiku da se prepusti sebi i svojim razmišljanjima.

Naše predstave su se obraćale svim generacijama, i mladima i starima. U doba u kojemu se moralne vrijednosti mijenjaju iz dana u dan, junaci naših predstava dijelili su iste probleme kao i gledatelji, nudeći im idealno mjesto za pronalaženje zajedničkih odgovora i rješavanju zajedničkih problema te su se na taj način približavali svakom pojedinom gledatelju.

04.07.2011. 17:29:54
Novi komentar
nužno
nužno