« Film
objavljeno prije 2 godine i 6 mjeseci
FILMOVI

Još jedna runda i alkoholizam na filmu

Prvo ovosezonsko izdanje posvećeno je Oscarom nagrađenom hitu Thomasa Vinterberga Još jedna runda o kojem će razgovarati psihijatar Robert Torre i stručnjakinja za skandinavski film Janica Tomić

Još jedna runda
Još jedna runda (Arhiva)
Više o

film

,

alkoholizam

Postoji teorija da bi se svatko trebao roditi s malom količinom alkohola u krvi te da umjereno pijanstvo otvara naše umove svijetu koji nas okružuje, umanjuje probleme i povećava kreativnost. Premisa je to na kojoj počiva zaplet Još jedne runde, humorne drame Thomasa Vinterberga, koja govori o skupini sredovječnih učitelja koji navedeni teoriju odluče ispitati na vlastitoj koži (odnosno krvotoku). Jer ako je Churchill mogao pobijediti u Drugom svjetskom ratu u konstantno alkoholiziranom stanju, tko zna što će nekoliko kapi više učiniti za njih i njihove učenike?

Još jedna runda osvojila je Oscara za najbolji strani film i izazvala je veliki interes među publikom, a ostaje odgovoriti na pitanje - koliko znanstvena teorija na kojoj se bazira zaplet zaista drži vodu? Koliko su stereotipi o popularnosti alkohola u skandinavskim zemljama istiniti te gdje povući granicu između uživanja u alkoholu i ovisnosti - to su neke od tema o kojima će se razgovarati na prvom ovosezonskom Kontraplanu. Gosti su Janica Tomić, docentica na Katedri za skandinavistiku zagrebačkog Filozofskog fakultetu te stručnjakinja za suvremeni skandinavski film, i Robert Torre, liječnik i autor nekoliko knjiga iz područja psihijatrije ovisnosti. Kontraplan će moderirati filmska kritičarka Višnja Vukašinović.

Kontraplan se održava jednom mjesečno uz poštivanje svih epidemioloških mjera, a sastoji se od projekcije filma, nakon koje slijedi moderirani razgovor na odabranu temu.

Kontraplan: Još jedna runda - ponedjeljak, 18. listopada 2021. @KinoKinoteka

Više informacija o projekciji i programu potražite na www.kinokinoteka.hr

13.10.2021. 17:01:00
Novi komentar
nužno
nužno