« Seks
objavljeno prije 7 godina i 10 mjeseci
CARITAS

Još je mnogo izbjeglica na Balkanu

Katolička humanitarna udruga Caritas je na svojoj godišnjoj konferenciji u Berlinu upozorila kako smo još daleko od toga da su na Balkanu sve izbjeglice zbrinute. A nije rješenje niti drugima prepustiti neugodne zadaće

Slobode kretanja - nema
Slobode kretanja - nema (Arhiva)
Više o

Balkan

,

balkanska ruta

,

izbjeglice

"Još uvijek je na desetke tisuća izbjeglica u zemljama Balkana i ponekad preživljavaju u upravo katastrofalnim uvjetima", upozorava predsjednik njemačkog ogranka Caritasa prelat Peter Neher. Na godišnjoj konferenciji za novinare se u Berlinu pozvao na brojke Ujedinjenih naroda kako više od 50 tisuća izbjeglica na Balkanu trenutno živi u nužnim smještajima jer se uopće boje otići u službena prihvatilišta.

To je zapravo posljedica sporazuma EU sa Turskom jer se boje protjerivanja nazad u Tursku. Umjesto toga, nadaju se da će se negdje pojaviti pukotina u "tvrđavi Europe" kroz koju će moći proći prema sjeveru kontinenta.

Isto tako ne može razumjeti da se izbjeglice iz Afganistana tjera u njihovu domovinu. Svatko tko zna što se dešava u toj zemlji zna da talibani sve više šire područje pod svojim nadzorom i da je u Afganistanu stanje sve teže, iz dana u dan.Caritas upozorava Europsku uniju kako mora više pomoći zemljama poput Grčke jer ona jedva može podmiriti potrebe izbjeglica.

Ali ova humanitarna organizacija je oštrim riječima napala i razne sporazume o izbjeglicama sa trećim zemljama. EU ne smije jednostavno prebaciti vlastitu odgovornost na druge zemlje poput Libije i to tako da joj ponudi više novca kako bi bolje čuvala svoje granice. "Ne smijemo prepustiti autoritativnim režimima ili politički nestabilnim i čak praktično raspadnutim zemljama da za nas izvlače kestene iz vatre", kaže Neher.

Problem što ne smiju pomagati

Razlog su oružane skupine koje ne vjeruju niti Caritasu niti mnogim drugim humanitarnim organizacijama da su doista neutralne i da žele samo pomoći nevoljnicima. Tako im i onemogućuju pristup i posebno je kritično na jugu Sirije. O tim izbjeglicama se u Europi malo zna, jer oni žele pobjeći u Jordan. A ta zemlja je zatvorila svoju granicu jer se boji da bi među izbjeglicama mogli biti i ekstremisti IS-a.Čelnik ogranka njemačkog Caritasa za međunarodnu pomoć Oliver Müller upozorava kako u Siriji prijeti nova humanitarna katastrofa. Što je najgore, katolička humanitarna udruga čak niti nema pristup području u kojem se procjenjuje da boravi oko 600 tisuća izbjeglica - i Caritas nije jedini koja ima problema: "Nitko zapravo ne zna, što se tamo dešava", žali se Müller.

Doduše, tamo mogu barem doći ekipe Ujedinjenih naroda, ali u slijedećim tjednima će stanje postati još gore. Zato je nužno naći nekakvo političko rješenje i tim ljudima omogućiti da dođu u Jordan.

Ipak i nečeg pozitivnog...

I na kraju, njemački Caritas je objavio barem donekle utješnu vijest: građani Njemačke nipošto nisu nezainteresirani za sudbine tih nevoljnika i spremni su i svojim prilozima pomoći da se nešto promjeni. Zapravo gotovo sve humanitarne organizacije su prošle godine zabilježile veće prihode pa je tako i Caritas primio mnogo više milodara građana i doprinosa iz javnih sredstava: u 2015. su prihodi njemačkog Caritasa porasli za 24% na 85 milijuna eura.Još od početka borbi u Siriji je Caritas pomagao izbjeglicama projektima u toj i susjednim zemljama. Kako u Caritasu tvrde, organizacija je uspjela pomoći milijun ljudi, a od početka krize je tamo otišlo pomoći u vrijednosti od 55 milijuna eura.

Piše: Kay-Alexander Scholz/DW
18.07.2016. 08:01:00
Novi komentar
nužno
nužno