« Svijet
objavljeno prije 5 godina
KANDIDATURE

Joe Biden za predsjednika SAD-a?

Bivši američki potpredsjednik Joe Biden objavio je danas da ulazi u trku za predsjednika SAD-a na izborima 2020. godine, no unutar svoje Demokratske stranke ima veliku konkurenciju

I Biden želi biti predsjednik
I Biden želi biti predsjednik (Arhiva)
Više o

Joe Biden

,

kandidatura

„U borbi smo za dušu ove nacije. Ako damo (predsjedniku SAD-a) Donaldu Trumpu osam godina u Bijeloj kući, on će zauvijek i iz temelja promijeniti karakter ove nacije. Ja ne mogu stajati sa strane i gledati kako se to događa", naveo je Biden u video poruci objavljenoj na Twitteru.

Najmanje 20 članova Demokratske stranke sudjelovat će u unutarstranačkoj borbi za predsjedničkog kandidata.

Joe Biden (76), potpredsjednik SAD-a u mandatu predsjednika Baracka Obame, postaje favorit u utrci za kandidata demokrata, uz senatora Berniea Sandersa.

Biden je četiri godine stariji od Trumpa i u slučaju pobjede na izborima bio bi najstariji predsjednik SAD-a. Od svih kandidata Demokratske stranke Biden ima najveće međunarodno i parlamentarno iskustvo i jedna je od najpoznatijih ličnosti američke politike.

Međutim, njegov tim je zabrinut hoće li uspjeti prikupiti novac potreban za predizbornu kampanju, kao i zbog njegove sklonosti gafovima. Njegov centristički pristup u stranci koja se po mnogim pitanjima okreće ulijevo dovodi u pitanje njegove šanse za uspjeh. Problem bi Bidenu mogle stvarati i nedavno iznesene tvrdnje da je dodirivao žene bez njihovog pristanka.

Piše: DW/agencije
26.04.2019. 08:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    26.04.2019. 09:57
    prestar za predsjednika
Novi komentar
nužno
nužno