Jesenski recepti s kraljicom - bundevom
Bundeva, kraljica jeseni u kuhinji pruža toliko velik izbor recepata da bi jednostavno bilo šteta ne isprobati barem neki od ovih
Bundeva je bez konkurencije kraljica jeseni, što zbog svih zdravstvenih blagodati koje pruža, što zbog genijalnog okusa i raznovrsnih mogućnosti pripreme ukusnih jela.
Predlažemo vam isprobavanje nekoliko odličnih i maštovitih recepata u kojima je glavni sastojak jesenski plod bundeva.
Gratinirana bundeva s krumpirom
Priprema: 45 min.
Kuhanje: 35 min.
Sastojci: 1/2 kg krumpira, bundeva srednje veličine, 1/2 šalice jabučnog octa, temeljac od povrća, ružmarin, 1 veliki crveni luk, 3 velike rajčice, origano, 12 šalica parmezana, 1 šalica krušnih mrvica, sol, papar
Priprema: zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva. U posudi srednje veličine dodajte rajčice i vodu. Kuhajte oko 15 do 20 minuta dok rajčica ne omekša, te ocijedite. U drugoj posudi pomješajte kockice bundeve, ocat i temeljac. Dodajte ružmarin, te kuhajte oko 15 minuta lagano mješajući. Dodajte luk i nastavite kuhati još 10 minuta dok bundeva ne omekša. Uklonite ružmarin te dodajte sol i papar. Prokuhanu rajčicu ogulite te narežite na kriške, a trećinom povrća prekrijte dno posude za pečenje. Preko njih složite polovice krumpira, te ih prekrijte drugom trećinom rajčica. Pospite origanom i parmezanom. Dodajte sloj kuhane bundeve i zalijte tekućinom u kojoj se kuhala. Gornji sloj završite s ostatkom polovica krumpira, rajčica i origana. Pomješajte ostatak parmezana s krušnim mrvicama i pospite preko povrća. Pecite u pećnici oko 35 do 40 minuta dok ne požuti. Poslužite toplo.
Tortelini s bundevom i ricottom
Priprema: 15 min.
Kuhanje: 30 min.
Sastojci: žlica maslinovog ulja, 1 luk srednje veličine, 1 bundeva (oko 2 kg), pola šalica pilićeg ili temeljca od povrća, 1 list kadulje, sol, crni papar, tortelini od sira, 1/2 šalice sira ricotte, 1/3 šalice tvrdog sira po izboru, peršin
Priprema: u posudi na laganoj vatri zagrijete ulje. Dodajte nasjeckani luk i pirjajte dok ne požuti, oko 10 minuta. Dodajte bundevu, temeljac, smrvljeni list kadulje, sol i papar. Poklopite i kuhajte uz povremeno mješanje dok bundeva ne omekša, oko 20 minuta. U međuvremenu skuhajte torteline, ocijedite te pomiješajte s ricottom. Dodajte bundevu, tvrdi sir i peršin tortelinima, te lagano pomiješajte kako bi se sastojci povezali. Poslužite toplo.
Ukiseljene bundeve
Priprema: 25 min.
Kuhanje: 20 min.
Sastojci: 1 limun, 5 šalica šećera, 3 šalice jabučnog octa, 1/4 šalice narezanog, oguljenog đumbira, 2 štapića cimeta, 20 bobica crnog papra, žlićica soli, 1 slatka bundeva (oko 2kg), očišćena, oguljena i narezana na prutiće.
Priprema: naribajte koricu limuna. U velikoj posudi pomiješajte limunovu koricu, šećer, ocat, đumbir, cimet, papar i sol. Na laganoj vatri lagano mještajte dok se šećer ne rastopi i sastojci povežu. Dodajte bundevu. Uz mješanje kuhajte oko 15 minuta dok bundeva lagano ne omekša. Pazite da ne raskuhate povrće. Pomoću grabilice smjestite prutiće bundeve u steriliziranu staklenku. Dodajte preostalu smjesu. Dobro zatvorite, te kad se ohladi čuvajte u hladnjaku. Preporučuje se konzumirati unutar tjedan dana.
Novi komentar