« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 6 mjeseci

Jedan pošteni slovenski zastupnik

Samo jedan zastupnik glasao protiv blokade pregovora Hrvatske i EU u slovenskom parlamentu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

pregovori s EU

,

Slovenija pregovori

,

Franci Jurij

,

slovensko blokiranje pregovora

,

slovenija blokada pregovora

Samo je jedan od 90 članova slovenskog parlamenta glasovao protiv blokiranja hrvatskih pristupnih pregovora, a riječ je o nekadašnjem slovenskom veleposlaniku u Španjolskoj Francu Juriju koji tvrdi da je Slovenija tim postupkom pokazala nepoštovanje međunarodnog prava i otvorila razdoblje neizvjesnosti u svojim međunarodnim odnosima, otkriva u svom internetskom izdanju list Mladina.

"Naši argumenti za blokadu Hrvatske vrlo su slabi. Umjesto da je Slovenija prihvatila hrvatsko jamstvo Europskoj uniji da pristupni dokumenti ne prejudiciraju pregovore o granici, a to smo na početku i tražili, postupilo se očito po Rupelovim instrukcijama i eskaliralo u zahtjevima. Stvorili smo lažnu iluziju da ćemo grubom iznudom u pregovorima uspjeti riješiti granično pitanje, a imali smo elegantnu situaciju koju smo mogli prikazati kao diplomatsku pobjedu", navodi za Mladinu Franco Juri.

"Tražeći da se svi pristupni dokumenti izuzmu iz pregovora odnosno moguće arbitraže upali smo u zamku. Željeli smo drugu stranu potpuno razoružati njenih pravnih argumenata, a za sebe zadržati poneki metak. Jer, i naši zakoni i podzakonski akti sadrže sporne odredbe, na primjer zakon o ekološkoj zoni koju smo povukli čak do visine Vrsara. Svakome je poznavatelju bilo jasno da Hrvatska na to ne množe pristati, to je bilo jasno svim članicama osim Slovenije", navodi Juri.

"Za odluku o blokadi nije bilo političkih ni pravnih argumenata. Nacionalistička histerija koja je stvorena ovih dana vodi u opasno jednoumlje, gdje više nema prostora za različitost. To je trijumf Jelinčičeve i Podobnikove nacionalne demagogije. Igru su diktirali Pahor, Janša i Rupel, a u zamku smo ulovljeni svi", navodi Juri.

"Borut Pahor i naša vlada u samo su mjesec dana Sloveniju doveli do najniže točke njena međunarodnog ugleda. Svi smo pretvoreni u zatočenika nacionalizma, a Rupel pri tome uživa u ovoj situaciji", navodi Juri.

Politolog i publicist Juri poznat je slovenskoj publici i kao karikaturist ljubljanskog lista Dnevnik, gdje je svoju novinarsku funkciju zamrznuo nakon jesenskih izbora na kojima je ušao u parlament na listi stranke "Zares".

Juri tvrdi da je predsjednik stranke Zares Gregor Golobič iz unutarnjepolitičkih izrazio solidarnost s Janšom i Pahorom koji su inzistirali na blokadi Hrvatske.

18.12.2008. 23:25:26
Novi komentar
nužno
nužno