« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 2 mjeseca
PIETER FEITH:

Jedan od važnijih ciljeva EU-a u 2010. je veća nazočnost na Kosovu

Srbi sa sjevera Kosova objavili su kako neće prihvatiti najavljenu strategiju Civilnog ureda EU i kosovskih institucija

(Wikipedia)
Više o

Europska unija

,

Kosovo

,

Pieter Feith

Posebni predstavnik EU na Kosovu Pieter Feith izjavio je kako je uspostava veće nazočnosti Europske unije na sjeveru Kosova jedna od važnih zadaća misije EU-a u 2010. godini, prenijeli su u srijedu elektronički mediji.

"Ključni napori u 2010. godini trebaju biti usmjereni na uspostavu veće nazočnosti EU na sjevernom Kosovu i na jačanje vladavine zakona", rekao je Feith. On je dodao da je Kosovo prošle godine učinio velik korak i da su "kosovske institucije i dalje odlučne slijediti svoju europsku perspektivu".

Predstavnik međunarodnog civilnog ureda na Kosovu i posebni predstavnik EU-a ocijenio je da sve na Kosovu čeka težak posao na ostvarenju europske perspektive razvoja te je istaknuo kako su "dijalog i suradnja sa susjedima u regiji bitni kao i razvoj unutar Kosova".

Kosovska vlada u vezi sa stanjem na sjeveru Kosova, većinski nastanjenom Srbima, očekuje potporu međunarodne zajednice u provedbi strategije za njegovu integraciju, no njoj se protive Srbi koji žive u tome dijelu zemlje. Po riječima dužnosnika u Prištini, ta strategija može biti uspješna samo ako se provodi u koordinaciji svih čimbenika, a njezin je cilj uspostava vladavine zakona na sjeveru zemlje.

Po pisanju prištinskih medija, Srbi sa sjevera Kosova objavili su kako neće prihvatiti najavljenu strategiju Civilnog ureda EU i kosovskih institucija. Jedan od čelnika Srba sa sjevera Kosova Milan Ivanović kazao je da Srbi neće prihvatiti integraciju tog dijela Kosova u institucije nove države niti će poštovati kosovske zakone. (hina/metro-portal)

03.02.2010. 14:28:03
Novi komentar
nužno
nužno