« Svijet
objavljeno prije 1 godinu i 6 mjeseci
JE LI?

Je li to počela vruća jesen prosvjeda u Francuskoj?

Skupoća, visoka inflacija i nedovoljna zaštita klime doveli su do masovnih prosvjeda u Francuskoj. Više od 100 tisuća ljudi izašlo je na ulice Pariza u nedjelju popodne

Bit će opet cirkusa...
Bit će opet cirkusa... (Arhiva)
Više o

Francuska

,

prosvjedi

Na prosvjednu akciju protiv naglog povećanja troškova života i protiv „klimatske pasivnosti" pozvale su ljevičarske stranke, a to su u Francuskoj i Zeleni, organizacije i pojedini sindikati.

Demonstranti su između ostalog zahtijevali mirovinu sa 60 godina, povećanje plaća, zaustavljanje rasta cijena, oporezivanje viška profita i veći angažman za zaštitu okoliša.

U Parizu je prema navodima organizatora na ulicama bilo oko 140.000 sudionika. Policija je prvobitno očekivala samo oko 30.000 demonstranata i poslala je za osiguranje oko 2.000 svojih ljudi. Nije bilo izvještaja o nekim neredima.

Predsjednički kandidat i dobitnica Nobelove nagrade

Bivši ljevičarski predsjednički kandidat Jean-Luc Melenchon marširao je u prvom redu pored ovogodišnje dobitnice Nobelove nagrade za književnost Annie Ernaux, koja je, zajedno sa 60 drugih osoba s područja kulture, također pozvala na sudjelovanje u „Maršu protiv skupog života i pasivnosti u klimatskoj krizi".

Clémence Guetté, zastupnica ljevičarske populističke stranke La France Insoumise (LFI), pohvalila je veliki broj sudionika kao „demonstraciju snage" i rekla: „Nešto se budi i to je vrlo dobar znak."

„Srdžba je ogromna. Francuzi stalno gube kupovnu moć, 15 posto je već zapalo u siromaštvo, ali Macron ne vidi ništa od toga", rekla je članica Europskog parlamenta iz Zelenih Sophie Taille-Polian.

Štrajkovi i nestašice goriva

Raspoloženje u Francuskoj je danima vrlo napeto. Zbog štrajka za veće plaće za zaposlene u rafineriji, koji traje više od dva tjedna, postoji nestašica goriva.

Četvrtina od 11.000 francuskih benzinskih crpki je prazna, a ispred drugih stvaraju se redovi automobila, od kojih su neki dugi i po nekoliko stotina metara.

Iako medicinsko osoblje i njegovatelji imaju prednost za kupovinu goriva, teško da mogu ostvariti to svoje pravo u općem kaosu. Mnogi obrtnici i transportna poduzeća su prestala s radom, povremeno čak i policijskim automobilima ili ambulantnim kolima ponestane goriva.

Na pojedinim crpkama gorivo se prodavalo za tri eura po litri. Usprkos djelomičnom dogovoru sa sindikatima, radnici u pet rafinerija TotalEnergies-a u Francuskoj nastavili su štrajk.

Za ovaj utorak nekoliko sindikata poziva na „nacionalni štrajk" - što je razina ispod generalnog štrajka. Štrajk bi mogao pogoditi i nuklearne elektrane, od kojih mnoge već ne rade zbog niza kvarova. A trebao bi uključiti i nacionalnu željezničku kompaniju SNCF.

Mnogi radnici koji su zbog nedostatka benzina prešli na vlak morali bi zbog štrajka raditi od kuće, ako to njihov posao dozvoljava ili uopće ne raditi.

Ljevica nije sasvim složna

Prosvjedna šetnja trebala je biti znak snage ljevice upućen predsjedniku Emmanuelu Macronu, a i demonstrirati jedinstvo ljevice protiv vlade. Međutim, ne podržavaju svi sindikati demonstracije ljevičarskih stranaka. Nisu bili prisutni ni bivši predsjednički kandidat Zelenih Yannick Jadot, kao ni vođa Komunističke partije Fabien Roussel.

Posljednjih mjeseci francusku ljevicu potresli su skandali o navodnom nasilju nad ženama u njezinim redovima. Dva stranačka funkcionara iz Ljevice i Zelenih su podnijela ostavke.

Zabrinutost u Elizejskoj palači

Prema istraživanju javnog mnijenja, 82 posto ispitanika smatra da vlada „ne radi dovoljno" da poboljša situaciju građana. Pritom je Emmanuel Macron vrlo rano ograničio cijene plina i struje, zbog čega je inflacija u Francuskoj preko šest posto niža nego u Njemačkoj ili Španjolskoj, na primjer.

S druge strane, predsjednik je prespavao nadolazeću društvenu krizu na sličan način kao i Žute prsluke prije tri godine.

Zbog toga sada u Elizejskoj palači postoji zabrinutost da bi situacija ponovo mogla izazvati masovne i dugotrajne prosvjede slične onima 2018. i 2019. godine. U to vrijeme je povećanje poreza na gorivo bilo okidač za prosvjede takozvanih Žutih prsluka.

Piše: DW/agencije
18.10.2022. 08:31:00
Novi komentar
nužno
nužno