« Iza ogledala
objavljeno prije 7 godina i 4 mjeseca
MATRIX

Je li svemir zapravo samo - hologram?

Ne, to nije scenarij za novi nastavak Matrixa već nastavak teorija koje su se prvi puta pojavile tijekom devedesetih

Da, svemir bi mogao zapravo biti ovo na slici...
Da, svemir bi mogao zapravo biti ovo na slici... (Arhiva)
Više o

svemir

,

hologram

Svemir je, tvrde neki astrofizičari, zapravo samo jedan složen i velik hologram, a jednako tako i naše viđenje života u tri dimenzijem može biti iluzija...

Ne, to nije scenarij za novi nastavak Matrixa već nastavak teorija koje su se prvi puta pojavile tijekom devedesetih, a sada za njih astrofizičari Sveučilišta Southampton kažu da su jednako izvjesne kao i - "normalne" teorije o svemiru.

Tako bi svemir zapravo bio samo vrlo uvjerljiva projekcija poput onih 3D filmova koje tako volimo gledati u kinu jer je dubina zapravo samo varka, jer je sve što vidimo i percipiramo tek na granicama ravne površine.

"Zamislite da sve što vidite, osjećate i čujete u tri dimenzije (kao i vaša percepcija vremena), zapravo proizlazi iz ravne, dvodimenzionalne površine. Ideja je to slična običnim hologramima, gdje je trodimenzionalna slika upisana na dvodimenzionalnu površinu, poput holograma na kreditnoj kartici", kaž  profesor matematike Kostas Skenderis.

Znanstvenici vjeruju da bi ovakva teorija mogla ujediniti teoriju relativnosti i kvantnu teoriju koje su naizgled suprotstavljene.

Je li netko kodirao cijeli svemir? Čini se da to nije nemoguće...

31.01.2017. 13:02:00
Novi komentar
nužno
nužno