« Hrvatska
objavljeno prije 10 godina i 5 mjeseci
JADRANKA KOSOR:

Javna poduzeća neće dizati cijene zbog PDV-a

Obećanje su dali HEP, Hrvatske pošte, Jadrolinija, Narodne novine, Hrvatske autoceste, Hrvatske ceste, HŽ, Plinacro, Hrvatske vode i Zagrebački Holding

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Andrej Švoger/CROPIX)
Više o

javna poduzeća

,

rast PDV-a

,

Jadranka Kosor

,

rast cijena

Premijerka Jadranka Kosor izjavila je kako je s predstavnicima javnih poduzeća u Hrvatskoj dogovoreno da neće podizati cijene zbog rasta PDV-a s 22 na 23 posto.

Dogovoreno je da ni HEP, ni Hrvatske pošte, ni Jadrolinija, Narodne novine, Hrvatske autoceste, Hrvatske ceste, HŽ, Plinacro, Hrvatske vode, niti Zagrebački Holding neće podizati cijene zbog rasta PDV-a za jedan posto, kazala je Kosor nakon sastanka s predstavnicima tih tvrtki u pretežitom državnom vlasništvu. Napomenula je da su predstavnici Zagrebačkog Holdinga izvijestili da neće dizati cijene ni ove niti iduće godine.

Kosor je za sutra najavila sutra sastanak s tvrtkama koje kontroliraju cijene hrane, sa željom da ni one, u cilju zaštite standarda građana, podizanje stope PDV-a ne koristi za podizanje cijena.

"Očekujem takve rezultate i sutra, jamstvo da se cijene neće podizati", kazala je premijerka napominjući da će se, ako bude trebalo, sastati i s predstavnicima velikih trgovačkih kuća i lanaca.

Predsjednica Vlade izvijestila je da se na današnjem sastanku razgovaralo i o mogućnostima daljnjih ušteda u javnim poduzećima. Podsjetila je da su nakon sastanka prije nekoliko mjeseci ta javna poduzeća poslala svoje antirecesijske planove.

"Ti se planovi ostvaruju. Dapače, razmišljamo i o novim mogućim uštedama", istaknula je, napominjući kako je sve to temelj na kojem će se graditi planovi za iduću godinu.

Naglasila je kako je odluka Vlade s preporukom da javna poduzeća razgovaraju sa socijalnim partnerima o smanjenju plaća na snazi i da su ti razgovori započeli ili će uskoro započeti. Razgovori sa sindikatima, socijalnim partnerima započinju i vjerujem da će i to uspjeti. Vjerujem da će se i tu pronaći zajednički jezik, rekla je Kosor, napominjući kako sindikati tu najavu nisu primili sa zadovoljstvom.

Izvor: Hina

27.07.2009. 14:53:31
Novi komentar
nužno
nužno