« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
OPORBA PORUČUJE:

Hrvatska treba promjenu vlasti

Narod je HDZ-u oprostio i pretvorbu i privatizaciju, ali ovo danas neće. Zemlja je pokradena do srži, poručio je Damir Kajin

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Bruno Konjević/CROPIX)
Više o

Vlada

,

Zoran Milanović

,

HNS

,

SDP

,

Vesna Pusić

,

Damir Kajin

,

IDS

,

antirecesijske mjere

,

HDSSB

,

Boro Grubišić

,

saborska oporba

,

prijevremeni izbori

Većina oporbenih saborskih stranaka, koje su danas kritizirale prijedlog rebalansa proračuna prozivajući Vladu da svoje rastrošne greške želi pokrpati uzimanjem od već osiromašenih građana, uvjerena je da Hrvatska treba promjenu vlasti.

"Ova Vlada nema legitimitet građana za zaduživanje i izvlačenje zemlje iz krize. Poštenije je da se raspusti Sabor i raspišu prijevremeni parlamentarni izbori", poručio je predsjednik SDP-a Zoran Milanović.

Vlada se više niti ne može zadužiti, "jer novac više nije siguran u njezinim rukama", smatra Milanović uvjeren da svim mjerama koje Vlada predlaže kao proračunske uštede želi samo "sanirati štetu u državnim financijama učinjenu prekomjernom i neracionalnom potrošnjom koju je nametnula država." Cilj vladinih mjera prema Milanoviću je spasiti političku sudbinu Vlade i kakvu-takvu sudbinu proračuna, a naglasio je i da nema nikakvih naznaka kakav će biti proračun za iduću godinu. U SDP-u se doznaje da će, za razliku od prošlog rebalansa, ovaj put podnijeti amandmane. "Izbori su najkorektnija, najpoštenija i za Hrvatsku najispravnija stvar. Za ovu vrst eksperimenta mandat od građana niste dobili", zaključio je Milanović.

Prijevremene izbore u ovom trenutku najboljim rješenjem smatra i IDS-ov zastupnik Damir Kajin, koji je također prozvao Vladu da je načinom na koji je došla do rebalansa i pratećih zakona pokazala nesposobnost i nebrigu za građane. Ocijenio je da je Hrvatska lakše isfinancirala rat nego što će isfinancirati izlazak iz krize.

"Rješenje su prijevremeni izbori, da nova vlada i zemlja dobiju malo mira. Kada bi bili izvanredni izbori, vjerojatno se institucije ne bi urušavale, ne bi odlučivala ulica. Narod je HDZ-u oprostio i pretvorbu i privatizaciju, ali ovo danas neće. Zemlja je pokradena do srži", rekao je Kajin.

"Nije naša unutarnja kriza isključivo rezultat recesije, nego ideologizacije društva, pretjeranog zapošljavanja ljudi koji ne proizvode nove vrijednosti, te prekomjerne potrošnje", Boro Grubišić (HDSSB)HDSSB-ovac Boro Grubišić rebalans je nazvao "šamaranjem po džepovima velikog broja građana", ističući da rebalans nije tu "za spašavanje Vlade, nego zbog građana". Grubišić je rekao da se Hrvatska, osim u ekonomskoj, nalazi i u moralnoj, odnosno u krizi vrijednosti.

Na prijevremene izbore pozvala je i Vesna Pusić u ime Kluba HNS-a. "Izbori nisu ništa strašno, samo normalan način urednog i demokratskog prijenosa vlasti. Preporučam vam da o tome razmislite", poručila je vladajućima. Pusić je pozvala i na drugačiju koncepciju sastavljanja proračuna, ne kao što to čini ova Vlada, samo preraspodjelom po stavkama i poreznim opterećenjem građana.

"Vlada se ponaša kao obrnuti Robin Hood - uzmi siromašnima i daj povlaštenima", rekla je Pusić koja nužnim smatra oporezivanje dividende osim one koja se reinvestira, zatim zaustavljanje korupcije i lošeg poslovanja, poput onog u državnim poduzećima HEP-u i HAC-u. Potrebno je, kaže, rast plaća vezati uz rast gospodarskih aktivnosti, nagraditi kvalitetne i otpustiti nesposobne, uvesti reda u javnu upravu i revidirati velik broj državnih agencija, od kojih većina ne samo da ne zna što radi, nego da uopće i postoji.

Izvor: Hina

27.07.2009. 15:41:00
Novi komentar
nužno
nužno