« Život
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
ILUZIJA JEDNOSTAVNOSTI

Japanci dobili Pritzkera, najprestižniju nagradu u arhitekturi

'Nobel za arhitekturu' otišao je u ruke dvoje laureata, inače partnera iz agencije SANNA

Kazuyo Sejima (na slici) s kolegom Ryueuom Nishizawom dobila je 'Nobela za arhitekturu', nagradu Pritzker
Kazuyo Sejima (na slici) s kolegom Ryueuom Nishizawom dobila je 'Nobela za arhitekturu', nagradu Pritzker (Wikipedia)
Više o

Japan

,

arhitektura

,

nagrada pritzker

,

nobel za arhitekturu

Nagrada Pritzker, najuglednija svjetska nagrada za postignuća u arhitekturi, dodijeljena je u ponedjeljak japanskim arhitektima Kazuyo Sejimi i Ryueu Nishizawu.

Partneri unutar agencije SANAA, dobitnici nagrade 2010., idejni su tvorci O-Museuma u Naganu i Muzeja suvremene umjetnosti 21. stoljeća u Kanazawi, također u Japanu.

Ujedno su i tvorci kazališta i kulturnog centra De Kunstlinie u nizozemskom gradu Almere, Novog muzeja suvremene umjetnosti u New Yorku te najnovijeg Centra za studije Rolex u švicarskoj Lausannei. Tek se treći put Pritzker, poznatiji kao "Nobel za arhitekturu", vrijedan 100.000 dolara, dodjeljuje dvama laureatima iste godine - 53-godišnjoj Kazuyo Sejimi i 44-godišnjaku Ryueu Nishizawu.

"Građevine Sejime i Nashizawa pružaju iluziju da su jednostavne", naglasio je žiri. "Svečanost dodjele nagrade, poznate u svijetu kao najviše priznanje u području arhitekture, održat će se 17. svibnja na Otoku Ellis u New Yorku", objavila je Zaklada Hyatt koja dodjeljuje nagradu. (hina/metro-portal)

29.03.2010. 09:57:00
Novi komentar
nužno
nužno