« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 4 mjeseca
UKRAJINA

Janukovič za kompromis, Azarov oštro na prosvjednike

Janukovič je pokazao prve znakove dobre volje za rješenje političke krize, za razliku od svog premijera koji grmi iz Davosa

Ukrajina na prekretnici?
Ukrajina na prekretnici? (Screenshot YouTube)
Više o

Ukrajina

,

prosvjedi

,

Viktor Janukovič

,

Mikola Azarov

Ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič u četvrtak je zakazao izvanrednu sjednicu parlamenta ne bi li se završila politička kriza koja prerasta u nasilne prosvjede pa promatrači zaključuju kako je možda spreman za kompromis s oporbom

Istovremeno je Janukovičev premijer Mikola Azarov prosvjednike optužio da žele državni udar i odbacio mogućnost održavanja prijevremenih predsjedničkih izbora.

Janukovič će se sastati s oporbenim čelnicima, među kojima je i bivši boksački prvak Vitalij Kličko, pa su prosvjednici u glavnome gradu pristali na primirje s policijom do 20 sati (19 po srednjoeuropskom vremenu).

Na internetskoj stranici parlamenta piše kako će se izvanredno zasjedanje Vrhovne Rade održati u utorak.

Azarov je u Davosu u Švicarskoj, na Svjetskom ekonomskom forumu i odande upozorava na mogući državni udar. 'Svi koji su za ovaj udar trebali bi jasno reći: 'Da, mi smo za svrgavanje legitimih ukrajinskih vlasti', a ne skrivati se iza mirnih prosvjednika'. 

'Riječ je o pravom pokušaju državnog udara', prenijela je ruska agencija Interfax njegove riječi. Prosvjedi protiv Janukoviča počeli su u studenome kad je iznenada odlučio nepotpisati ugovor s Europskom unijom nego se okrenuti Rusiji.

23.01.2014. 19:08:23
Novi komentar
nužno
nužno