« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 4 mjeseca
FREEDOM HOUSE

Hrvatska je zemlja slobode

Stanje političkih prava i građanskih sloboda u svijetu u 2013. osmu se godinu zaredom pogoršavalo, objavio je u četvrtak Freedom House

Hrvatska je ocijenjena kao i prošle godine
Hrvatska je ocijenjena kao i prošle godine (freedomhouse.org)
Više o

politička prava

,

Freedom House

,

političke slobode

,

građanske slobode

Freedom House objavio je izvješta 'Sloboda u svijetu za 2014.' u kojem su zemlje razvrstane po političkim pravima i građanskim slobodama, 45 posto svih zemalja svijeta ocijenjeno je slobodnima i 40 posto ukupnog stanovništva na svijetu.

Djelomično je slobodno 59 zemalja, što je 30 posto ukupnoga broja zemalja i 25 posto ukupne svjetske populacije, a neslobodno je 25 posto stanovnika svijeta u 48 zemalja što je 25 posto ocijenjenih zemalja.

Od ukupno 195 zemalja, kaže se u 41. izdanju 'Slobode u svijetu', koji se opisuje kao 'najstariji i najmjerodavniji izvještaj o demokraciji i ljudskim pravima', u 54 se u protekloj godini dogodio pad, a u 40 se stanje političkih prava i građanskih sloboda popravilo.

Hrvatska je u kategoriji slobodnih zemalja, s ocjenom 1 za politička prava, i 2 za građanske slobode kao i u prošlogodišnjem izvješću. Najbolja je ocjena 1, a najlošija 7. Od zemalja bivše Jugoslavije najbolje je plasirana Slovenija, kao slobodna zemlja s objema ocjenama 1.

Bosna i Hercegovina i Makedonija u kategoriji su djelomično slobodnih zemalja s ocjenom 3 po oba kriterija, Crna Gora je slobodna, s ocjenom 3 za politička prava i 2 za građanske slobode. Srbija je slobodna s ocjenama 2 u objema kategorijama, a Kosovo je djelomično slobodno, a ocijenjeno je s 5 za politička prava i 4 za stanje građanskih sloboda.

Najlošiju ocjenu 7 za politička prava i građanske slobode, dobilo je deset zemalja: Srednjoafrička Republika, Somalija, Ekvatorijalna Gvineja, Sudan, Eritreja, Sirija, Sjeverna Koreja, Turkmenistan, Saudijska Arabija i Uzbekistan.

U 2013. Freedom Hosue je zabilježio i neke pozitivne znakove: popravilo se stanje građanskih sloboda u Tunisu, Pakistan je pokazao napredak uspješnim provođenjem izbora i mirnom primopredajom vlasti, napredak se pokazao u nekoliko zemalja Afrike, a broj izbornih demokracija povećao se ubrajanjem Hondurasa, Kenije, Nepala i Pakistana na 122.

Zbivanja u Egiptu nakon vojnog udara zabilježena su kao osobito loša, a nazadak je registriran i u drugim velikim i politički utjecajnim zemljama poput Rusije, Ukrajine, Azerbajdžana, Turske, Venezuele i Indonezije.

24.01.2014. 08:02:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    pizda
    24.01.2014. 10:41
    Slobodni su samo političari koje sve treba smjestiti u bajbukanu da rade društveno kristan rad.
Novi komentar
nužno
nužno