« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci

Janša odbacio sumnjičenja o korupciji

Uz to pozvao na povlačenje afere Patria iz kampanje

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Reuters)
Više o

Janez Janša

,

Istina o Patriji

,

Patria

,

Magnus Berglund

Slovenski premijer Janez Janša u utorak je u parlamentu odbio sumnjičenja da je primio mito kako bi finski proizvođač Patria dobio 280 milijuna eura vrijedan posao isporuke oklopnih vozila.

"Radi se o apsurdnim i neistinitim tvrdnjama koje odlučno odbacujem", rekao je Janša na početku izvanredne sjednice parlamenta koja je sazvana na zahtjev stranaka desnog centra u njegovoj koalicijskoj vladi kako bi se odbacile tvrdnje iznesene u emisiji finske javne televizije YLE.

Ta je televizija u emisiji "Istina o Patriji", emitiranoj prošlog tjedna, iznijela tvrdnje da je Patria preko posrednika u Austriji isplatila 21 milijuna eura nezakonitih provizija Slovencima koji su utjecali na zaključivanje posla, pri čemu se pozivala na neimenovane izvore u toj kompaniji i izvore vezane na istragu koju vodi finska policija. Novinar Magnus Berglund u zaključku emisije naveo je da je među osumnjičenima za primanje mita i slovenski premijer Janez Janša koji se u neobjavljenim dokumentima spominje kao "osoba J", ali da zbog zaštite izvora dokument ne može objaviti.

Janša je u utorak u parlamentu ustvrdio da austrijsko-kanadskog biznismena Waltera Wolfa, koji se u finskoj emisiji spominje kao onaj koji mu je trebao dostaviti novac, uopće ne poznaje niti se je s njim ikad sreo.

Janša je navode iz spomenute emisije finske televizije protumačio željom svojih političkih protivnika u Sloveniji da "špekulacijama" i "aluzijama" koje će se vući sve do izbora zaustave uspjeh njegove stranke. Oporbene stranke i medije optužio je da su se u reakciji na aferu ponašale nedržavotvorno te tako iz političkih razloga štetili ugledu države.

Slovenski premijer je rekao da mu je ovih dana jedan ugledni finski novinar rekao da bi se cijela Finska digla i prosvjedovala kad bi neka slovenska televizija bez dokaza objavila da je finski premijer dobio mito od nekog slovenskog poduzeća, te to nazvala "balkanskim žurnalizmom", dok se u Sloveniji postupa drukčije.

Janša je rekao da su u Finskoj takve reakcije zabilježene kad su Marttija Ahtisaarija mediji u Srbiji i Rusiji optužili da je za svoj plan uvjetne nezavisnosti Kosova dobio mito, jer su se odmah za takvu tvrdnju zahtijevali dokazi, a budući da ih nije bilo svjetski mediji o tome su prestali izvještavati nakon tri dana.

"Vidimo kako se je postupalo u Finskoj, a vidimo kako se postupa kod nas", rekao je Janša u vezi s kritikama koje su se pojavile u Sloveniji da je njegova vlada postupila preoštro najavivši tužbu protiv finske televizije i uputivši Finskoj kao državi dvije diplomatske note oko tog slučaja.

Janša je rekao da je Patria tvrtka u većinskom vlasništvu finske države, pa je prva diplomatska nota upućena jer se u emisiji "Istina o Patriji" tvrdilo da je osumnjičen na temelju dokumenata koji su zaplijenjeni u kompaniji, dok je druga nota upućena kako bi se prosvjedovalo protiv izjava finskih kriminalista koji su bili citirani u slovenskom tisku, jer su se oni na taj način umiješali u slovensku izbornu kampanju.

Što se tiče istrage koja se u Finskoj vodi oko korupcijskog skandala navodne isplate nezakonitih provizija, Janša je kazao da je Patrija 2005. godine napravila tržišnu analizu slovenskog tržišta i da su u istrazi zaplijenjene bilješke "u kojima je mnogo kratica, pa vjerojatno i kratica J".

U emisiji finske televizije u kojoj je Janša naveden kao jedan od onih koji su se okoristili provizijama Patrije, navodi se da se radi o dokumentu u kojemu se Janša spominje kao "osoba J" kojoj novac treba "nakon što otiđe u mirovinu". Janša je rekao da su to koja kratica što znači "prevodili" Slovenci, pri čemu je neposredno optužio šefa slovenske protikorupcijske komisije Dragu Kosa, koji je u emisiji finske televizije nastupio kao sugovornik, a spominje se i u nekim bivšim aferama u kojima se pokušavalo prekinuti Janšinu političku karijeru.

Slovenski premijer pozvao je oporbene stranke da pristanu na povlačenje afere iz predizborne kampanje i okrenu se pitanjima koja zanimaju birače jer su važni za njihov budući život. (HINA)

09.09.2008. 21:31:49
Novi komentar
nužno
nužno