« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci

Bush najavio povlačenje 8.000 vojnika iz Iraka i pojačanja za Afganistan

Stanje u Iraku poboljšano, Afganistan treba "tiho pojačanje"

Pripadnici CLC-a (Zabrinuti lokalni građani) i sunitske milicije pomažu Amerikancima protiv Al Qaide u Iraku
Pripadnici CLC-a (Zabrinuti lokalni građani) i sunitske milicije pomažu Amerikancima protiv Al Qaide u Iraku (AFP)
Više o

George W. Bush

,

Irak

,

Afganistan

,

povlačenje

,

pojačanja

Američki predsjednik George W. Bush u utorak je objavio plan za povlačenje oko 8.000 američkih vojnika iz Iraka do veljače iduće godine, uz istodobnu najavu slanja pojačanja američkim snagama u Afganistanu.

"U idućih nekoliko mjeseci dovest ćemo kući oko 3.400 pripadnika snaga za potporu. Do studenoga ćemo povući marinski bataljun (1.100 vojnika) koji je sada u pokrajini Anbar, a u veljači 2009. još jedna borbena brigada kopnene vojske dolazi kući. To je oko 8.000 američkih vojnika koji se vraćaju bez zamjene", rekao je Bush.

U govoru koji je održao u Nacionalnom vojnom sveučilištu u Washingtonu, Ratnoj školi za časnike oružanih snaga, Bush je naglasio da će poboljšanje stanja u Iraku omogućiti "tiho povećanje" broja američkih postrojba u Afganistanu, gdje je ojačao talibanski pokret a nasilje je u porastu.

Odluka o smanjenju kontigenta u Iraku, gdje je trenutačno oko 146.000 američkih vojnika, donesena je na preporuku najviših zapovjednika američkih snaga, uključujući generala Davida Petraeusa i Združenog stožera, rekao je Bush, dodajući da Petraeus najavljuje i dodatna smanjenja snaga u prvoj polovici 2009.

Smanjivanje snaga u Iraku, iako po opsegu manje od očekivane kako se ne bi ugrozio ostvareni sigurnosni napredak, obilježava jednu od Bushevih posljednjih odluka o ratu koji je odredio njegova dva predsjednička mandata.

Bush je istaknuo da je razina nasilja u Iraku sada na najnižoj točki od proljeća 2004. godine.

"Pogibija civila je manje, broj sektaških ubojstava je manji, samoubilačkih napada je manje a normalni život se vraća u zajednice diljem Iraka", rekao je.

Napominjući da je "neprijatelj i dalje opasan", Bush je istaknuo napredak u borbenoj spremnosti iračkih snaga, te doprinos koalicijskih snaga u Iraku s više od 140.000 vojnika iz 41 zemlje, koliko ih je služilo u Iraku. Nabrojao je poimence one savezničke zemlje koje su imale gubitke u Iraku.

Podsjetivši da su Sjedinjene Države ove godne već poslale 3.500 dodatnih vojnika u Afganistan, kao i da je više savezničkih zemalja poslalo pojačanja, Bush ja rekao da je "za obnovu osnovne sigurnosti u Afganistanu potrebno više postrojba". U Afganistanu je danas oko 31.000 američkih vojnika, 50 posto više nego prije dvije godine.

Najavio je da će u studenome jedan marinski bataljun koji je trebao stići u Irak, umjesto toga biti upućen u Afganistan. Brigada kopnene vojske, s više tisuća vojnika, krenut će u Afganistan u siječnju 2009.

Američki je predsjednik izrazio žaljenje što u borbama američkih i koalicijskih snaga s talibanima dolazi do slučajnih pogibija civila, te istaknuo kako je predsjedniku Hamidu Karzaiju obećao veću američku suradnju s afganistanskom Vladom kako bi se zaštitili nevini civili.

"Talibanima i Al Qaidi neće biti dopušteno da se vrate na vlast. Teroristi će doživjeti istu sudbinu koju sada prolaze u Iraku, oni će biti poraženi", rekao je Bush.

Broj američkih snaga u Iraku, zajedno s raspravom o tome koliko ih se i kojom brzinom treba povući, jedno je od središnjih pitanja predsjedničke utrke između demokrata Baracka Obame, koji zagovara plan povlačenja iz Iraka u 16 mjeseci, i republikanca Johna McCaina, koji se protivi određivanju rasporeda za povlačenje.

Položaj Busheve administracije dodatno kompliciraju zahtjevi iračkog premijera Nourija al Malikija za potpunim povlačenjem američkih snaga do 2011. godine, dok dvije zemlje još pregovaraju o budućnosti američke vojne prisutnosti u Iraku. (HINA)

09.09.2008. 20:59:45
Novi komentar
nužno
nužno