« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci

Janša i dalje uvjeren da je iza afere Pahor

Podmetanje "udbaškog podzemlja" ojačanog novim "tajkunskim kapitalom"

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Saša Midžor Sušić/CROPIX)
Više o

Janez Janša

,

Borut Pahor

,

SDS

,

Patria

,

afera Patria

,

Anton Rop

,

Milan Cvikl

Slovenski premijer Janez Janša ponovio je sumnje da je za aferu "Patria" kriv njegov glavni konkurent na nedjeljnim parlamentarnim izborima, predsjednik Socijalnih demokrata (SD) Borut Pahor.

U razgovoru za tjednik "Reporter" od ponedjeljka Janša je rekao da je ovo "najprljavija kampanja" od kako Slovenija postoji, da je bez dokaza optužen u emisiji finske televizije za primanje mita od tvrtke "Patria", te da je afera lansirana nakon što su ispitivanja javnog mnijenja provedena u kolovozu pokazala da je njegova Slovenska demokratska stranka (SDS) ponovno počela pretjecati Pahorove Socijalne demokrate.

"Zadnjih 14 dana ne govori se ni o čemu nego o 'Patriji', a cijela je država postala talac, kako bi se naštetilo političkom protivniku", rekao je Janša, dodajući da se u prijašnjim predizbornim kampanjama ipak pazilo da se ne ugrozi ugled države.

Janša je izrazio sumnju u Pahorove tvrdnje da s aferom nema ništa.

"Pahor prljave poslove prepušta drugima", rekao je Janša. Dodao je da Pahora drži odgovornim za lanjske izjave bivšeg premijera Antona Ropa o navodnom "namještanju incidenata u Piranskom zaljevu" s hrvatskim vlastima u izbornoj 2004. godini. Rop je sada parlamentarni zastupnik Socijalnih demokrata, a jedan od aktera nove afere "Patria" Pahorov je zastupnik Milan Cvikl koji se ove godine natječe za ulazak u parlament na listi SD-a.

Cvikl je naime do opoziva prije tri mjeseca vodio parlamentarno povjerenstvo koje je istraživalo sumnje u nepravilnosti oko natječaja na kojemu je od finske "Patrije" naručeno 135 oklopnih transportera. On je sudjelovao u emisiji finske televizije u kojoj je navedeno da je Janša za taj posao primio mito.

Janša je rekao da iza cijele afere ne stoji samo "politička konkurencija", odnosno oporbene stranke nego i "duboka država", kako je u razgovoru nazvao širi krug zainteresiranih za pobjedu oporbe na izborima.

Janša je prošloga tjedna u razgovoru za jednu lokalnu televizijsku postaju u Prekmurju rekao da mu je aferu namjestilo "udbaško podzemlje" sastavljeno od starih političkih struktura ojačanih novim "tajkunskim kapitalom" koji kontrolira 90 posto medija u državi.

Janša je za "Reporter" rekao da oporbene stranke unaprijed isključuju razgovore o mogućoj koaliciji s njim nakon izbora jer na te stranke vrše pritisak upravo ti krugovi, iako on nudi "široku razvojnu koaliciju". (HINA)

15.09.2008. 20:31:04
Novi komentar
nužno
nužno