« Hi-tech
objavljeno prije 11 godina i 7 mjeseci
HI-TECH ODJEĆA

Jakna koja šalje poruke na Facebook

POGLEDAJTE GALERIJU - Stavljanjem kapuljače na glavu poruka se šalje, a vibriranje na ramenu znači da je stigao odgovor

(electricfoxy)
Više o

Facebook

,

odjeća

,

morska struja

,

Bass Wars

,

Hugh Pool & The Big Apple Blues

,

Swatka City

,

Mixtape

,

Dancefloor Massive

Zamislite da hodate ulicom bez mobitela, smartphonea i laptopa, a da ste svejedno spojeni na društvene mreže i to, ni manje ni više, nego jaknom koju nosite.

Američka dizajnerica Jennifer Darmour kreirala je jaknu Ping! koja je izravno povezana s Facebookom. Stavljanjem kapuljače na glavu šalju se poruke prijateljima, a kad stigne odgovor javlja se vibracija u području ramena. Za mijenjanje statusa jaknu je potrebno samo zakopčati.

Futuristička jakna u sebi ima nekoliko stotina senzora koji registriraju pokrete dok osjetljivi konci poruke prenose do središnjeg mikroračunala s aplikacijom za Facebook. S druge strane, kod primanja poruke računalo prikuplja signale i prosljeđuje ih dalje po tijelu.

No, za razliku od izravnog unosa putem fizičkog uređaja, jakna može slati samo prethodno pohranjene, standardizirane poruke. Kako ne bi došlo do nekontroliranog slanja, postoji i gumb za uključivanje i isključivanje sustava.

Zanimljiva hi-tech odjeća:Motoristi mogu nabaviti „warmX-undershirt" potkošulje koje imaju ugrađene zone za toplinu sa zadatkom grijanja područja oko bubrega.

Poduzeće NuMetrex razvilo je grudnjak koji mjeri otkucaje srca i podatke šalje računalu pričvršćenom uz ručni zglob.

Posebne tenisice marke Nike šalju podatke o trčanju direktno na iPod, a aplikacijom za Facebook prijatelji dobivaju obavijesti o rezultatima trčanja.

Hi-tech gaće mjere krvni tlak i puls biosenzorima koji dodiruju kožu. Gaće bi mogle biti od posebne koristi u bolnicama za 24-sati nadzor pacijenata.

30.04.2010. 09:45:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
 1. avatar
  Hrvoje
  30.04.2010. 11:07
  nije mi jasno kakve poruke? gdje se može šta upisat?
  ili su to statusi tipa:

  "upravo stavio kapuljaču na glavu, šećem gradom, odlično mi je"
  "evo zakopčao sam jaknu, malo vjetar puše al ja i dalje šećem gradom"

  **upitnik**
Novi komentar
nužno
nužno