« Biznis
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci

Jadroplov odlično poslovao

Usprkos padu prihoda odlična dobit

(CROPIX)
Više o

Jadroplov

,

brodari

Splitski Jadroplov ostvario je u prvoj polovici ove godine dobit prije oporezivanja u iznosu od 22,5 milijuna kuna, što je peterostruko više u odnosu na 4,3 milijuna kuna dobiti iz istog razdoblja lani, a rast dobiti ostvaren je usprkos padu prihoda za gotovo 40 posto.

Financijsko izvješće Jadroplova dostavljeno danas Zagrebačkoj burzi, koje se odnosi i na povezana društva na Islandu, Malti, Liberiji i Maršalovim otocima, pokazuje da su ukupni prihodi tog splitskog brodara iz prvih šest mjeseci ove godine iznosili 131 milijuna kuna i bili su 39 posto, odnosno 84 milijuna kuna niži nego u istom razdoblju lani.

No, istodobno su ukupni rashodi Jadroplova smanjeni za znatno viših 49 posto, na 108,5 milijuna kuna, što je rezultiralo značajnim rastom dobiti u odnosu na prošlu godinu.

Niži ukupni prihodi, pojašnjava se u izvješću, rezultat su smanjenja poslovnih prihoda uslijed značajnog pada vozarina na svjetskom pomorskom tržištu. Poslovni su prihodi Jadroplova u prvoj polovici ove godine bili gotovo 100 milijuna kuna niži nego lani, a na ipak nešto blaži pad ukupnih prihoda utjecalo je povećanje financijskih prihoda za za gotovo 16 milijuna kuna, kao rezultat porasta pozitivnih tečajnih razlika u odnosu na 2008.

Smanjenje ukupnih rashoda za više od 102 milijuna kuna u odnosu na prvo polugodište lani pak u Jadroplovu pojašnjavaju nižim poslovnim i financijskim rashodima.

U izvješću se pritom ističe da je Jadroplov u prvoj polovici ove godine poslovao uredno i uz zavidnu razinu likvidnosti, koju su održavali zbog "izrazito cikličnih kretanja na pomorskom tržištu", zbog čega su i "relativno spremni dočekali svjetsku financijsku krizu".

Također, navode, sada je tržište stabilno, iako ne na zadovoljavajućim razinama, te su svi brodovi Grupe zaposleni u skladu s prilikama na tržištu u trenutku zaključivanja ugovora o najmu te bez obzira na nagli pad vozarina koncem 2008. i početkom 2009. ni jedan unajmitelj nije otkazao ugovor zaključen prije nastupa recesije.

Grupa raspolaže s flotom od sedam brodova, a iz Jadroplova najavljuju da unatoč drastičnom utjecaju svjetske financijske krize na pomorsku privredu ne namjeravaju revidirati plan obnove flote za ovu i narednu godinu.

Pritom podsjećaju da su lani s Brodosplitom potpisali ugovor o gradnji dvaju brodova za rasuti teret, koji će biti isporučeni krajem ove i tijekom naredne godine, a najavljuju i mogućnost prodaje jednog kontejnerskog broda građenog 1993., što bi poboljšalo starosnu strukturu flote.

Izvor: Hina

07.08.2009. 10:34:00
Novi komentar
nužno
nužno