« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
nelikvidnost i rezerve za rizik povećale gubitke

Dobit RBA smanjena više od 30 posto

Globalna kriza utječe na cijeli protok novca tako da i banke stežu remen i pojačavaju naplatu potraživanja prema klijentima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (arhiva)
Više o

krediti

,

Raiffeisenbank

,

stambeni krediti

,

financijsko izvješće

,

nelikvidnost

,

RBA

,

smanjenje dobiti

,

troškovi rezerviranja

Raiffeisenbank Austria Zagreb (RBA) ostvarila je u prvoj polovici ove godine dobit prije oporezivanja u iznosu od 252 milijuna kuna, što je za čak 34,4 posto manje u odnosu na dobit iz istog razdoblja lani, pokazuju podaci iz financijskog izvješća dostavljenog Zagrebačkoj burzi.

Osnovni uzrok smanjenja dobiti RBA, navodi se u izvješću, povećani su gubici s osnova rezerviranja za rizike. "Troškovi rezerviranja u iznosu 269 milijuna kuna su osnovni čimbenik smanjenja dobiti razdoblja u odnosu na lanjsko. Na značajno povećanje troškova rezerviranja utjecali su rastuća nelikvidnost poduzeća koja se odražava na rast dospjelih potraživanja Banke preko 90 dana, a time i na porast stanja djelomično naplativih i nenaplativih kredita", navode iz RBA.

Dodaju da je na povećanje rizika u financiranju projekata utjecao i zastoj u realizaciji dovršenih objekata stanogradnje, zbog čega je i pokrenuta akcija povoljnijih stambenih kredita za namjensku kupnju stanova iz portfelja Banke, i to po sniženoj cijeni od strane investitora.

U izvješću se navodi i da je RBA pojačala aktivnosti za naplatu dospjelih potraživanja, kao i proces naplate iz preuzetih kolaterala, ali da će daljnji rast gubitaka na rezerviranjima za rizike ovisiti prvenstveno o kretanju realnih primanja građana te poslovanju i likvidnosti pravnih osoba, klijenata Banke.

Među podacima o poslovanju RBA u prvoj polovici ove godine su i podaci o smanjenju imovine banke za 2,2 milijarde kuna, prvenstveno zbog otplate dospjelog sindiciranog kredita u inozemstvu u iznosu od 400 milijuna kuna.

"Tek manji dio tog iznosa je nadomješten novim sindiciranim kreditom u iznosu od 115 milijuna eura, a preostali iznos predstavlja neto smanjenje obveza Banke. naime, izlazak na međunarodno tržište duga je otežan je, zbog još uvijek visoke averzije investitora prema hrvatskom riziku", navode iz RBA.

Po podacima iz izvješća, depoziti klijenata u prvom su polugodištu smanjeni za 0,3 posto, a kreditni portfelj je smanjen za 4,1 posto, na 24,8 milijardi kuna.

Izvješće dostavljeno Zagrebačkoj burzi odnosi se i na ostale članice Grupe RBA, koja je tako u prvom polugodištu ove godine ostvarila konsolidiranu dobit prije oporezivanja u iznosu od 222,2 milijuna kuna te je prema istom prošlogodišnjem razdoblju smanjena za 44 posto.

Razlozi smanjenja dobiti grupe, stoji u izvješću, su 14,1 posto niži neto prihodi od kamata te negativna razlika na aktivnostima trgovanja.

06.08.2009. 19:16:07
Novi komentar
nužno
nužno