« Kazalište
objavljeno prije 1 godinu
SRETNO!

Izvedba kazalisne predstave Sretno

Detalje stvarnog događaja - niza nastupa Josephine Baker u gradu Zagrebu 1929.godine, prilikom kojih je odsjela u hotelu Esplanade

Sretno!
Sretno! (Arhiva)
Više o

predstave

,

Sretno!

Predstava "Sretno!" autorsko je istraživanje Adriane Josipović i Nikoline Majdak koje se temelji na životu labinske učiteljice i revolucionarke Giuseppine Martinuzzi, dovodeći ju sadržajno i misaono u vezu s američkom zvijezdom s početka prošlog stoljeća Josephine Baker.

Detalje stvarnog događaja - niza nastupa Josephine Baker u gradu Zagrebu 1929.godine, prilikom kojih je odsjela u hotelu Esplanade - fantastičnim zahvatom pretvaramo u fiktivnu situaciju zamišljenog posjeta i nastupa u istim okolnostima Giuseppine Martinuzzi. Gradimo plato za interpretaciju njenih tekstova i političkih govora, pretvarajući ih u izvedbeni materijal - s isječcima iz njenih govora i predavanja ispreplevši tekstove stvorene kolažiranjem novinskih isječaka vezanih uz boravak J.Baker u Zagrebu.

Gradeći poveznice između dvije žene, Giuseppine i Josephine, koje su život posvetile borbi za "lijepi lijepi lijepi ideal" otkrivamo Treće - okno. Labinski rudari sa svojom parolom o jednakosti misaono i praktično (praksično) prevladavaju nacionalizam i rasizam koji caruje u "smradnog zdenca tmini".

"Prepoznavali smo se po glasu jer smo svi bili jednaki. Samo su nam se oči vidjele."

S Giuseppinom i Josephine ruku pod ruku, uz nadu da ćemo ugledati svjetlo dana pri izlasku iz crne rupe, pozdravljamo vas: Sretno i Buona fortuna!

"Nerudari su svejedno svijet do sada samo različito tumačili, ali radi se samo o tome da nama nije svejedno, da mi uvijek jedni na druge moramo samo paziti. To nas rudare onda obilježava i kao ljude."

U predstavi su korišteni dijelovi tekstova iz knjige Giuseppine Martinuzzi: "Socijalizam i domovina"

Autorski tim: Adriana Josipović, Nikolina Majdak i Damir Bartol Indoš
Izvode: Nikolina Majdak i Adriana Josipović

Tekstualne permutacije: DB Indoš
Glazba: Ana Kovačić

Scenografija i kostimi: Adriana Josipović i Nikolina Majdak
Dizajn svjetla: Andrija Santro
Dizajn plakata i vizuala: Jasmina Dupalo BUNT32
Suradnica za pokret: Roberta Milevoj

Fotograf: Ivan Marenić
Produkcija: Cirk Pozor 2022.

Predstava je sufinancirana sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba.
Programska podrška KUC Travno, AKC Attack! i Cirkuska rezidencijalna mreža

21.04.2023. 10:31:00
Novi komentar
nužno
nužno