« Hi-tech
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
pametna spravica

Izumljen čip koji dijagnosticira bolesti

Bolesti se mogu dijagnosticirati na vrlo malim uzorcima krvi, a što je još važnije - sve se obavlja vrlo brzo

(Dreamstime)
Više o

dijagnosticiranje

,

čip

,

IBM čip

,

Luc Gervais

Mnoge bolesti ubuduće će se moći dijagnosticirati malenim silikonskim čipom, kroz koji će se provući samo kap krvi. Novo je to otkriće znanstvenika iz IBM-ovih laboratorija u Zuerichu, prenosi BBC.

Dizajn novog čipa je jednostavan, zahtijeva malo krvi i radi mnogo brže od postojećih 'laboratorija na čipu'. Ova pametna spravica oslanja se na grupu molekula antitijela koje se spajaju na markere proteinskih molekula raznih bolesti u krvi.

Antitijela su kemijski spojena s molekulama koje emitiraju svjetlost specifične boje kad ih se osvijetli, ali samo kad su povezana s markerima bolesti.

Jedan od autora studije, dr. Luc Gervais kaže da su to vrlo kompleksni sustavi čime su i skuplji za proizvodnju.

Novi čip iskorištava tendenciju tekućine da se penje uskim kanalima, što je isti fenomen koji tjera vodu u spužvu koja se nalazi na mokroj površini.

Brzina kojom se krv tjera kroz čip kontrolira se dizajnom mikro-kanala koji su vrlo precizni. Čip se zatim zatvori posebnim polimerom na koji se antitijela lako vežu.

Različita antitijela mogu se smjestiti u različite kanale, čime se simultano mogu dijagnosticirati razne bolesti.

''Možete uzeti nekoliko mililitara krvi, poslati ih u laboratorij i dobiti rezultate za sat vremena'', kaže dr. Gervais.

Rezultati se mogu dobiti čak i s uzorkom od samo nekoliko mikrolitara krvi. Cijeli ovaj proces važan je jer ubrzava dijagnostiku, a liječnici mogu brzo informirati svoje pacijente i spasiti više života.

18.11.2009. 20:11:23
Novi komentar
nužno
nužno