objavljeno 18.11.2009. 20:11:23
pametna spravica

Izumljen čip koji dijagnosticira bolesti

Bolesti se mogu dijagnosticirati na vrlo malim uzorcima krvi, a što je još važnije - sve se obavlja vrlo brzo

(Dreamstime)

Mnoge bolesti ubuduće će se moći dijagnosticirati malenim silikonskim čipom, kroz koji će se provući samo kap krvi. Novo je to otkriće znanstvenika iz IBM-ovih laboratorija u Zuerichu, prenosi BBC.

Dizajn novog čipa je jednostavan, zahtijeva malo krvi i radi mnogo brže od postojećih 'laboratorija na čipu'. Ova pametna spravica oslanja se na grupu molekula antitijela koje se spajaju na markere proteinskih molekula raznih bolesti u krvi.

Antitijela su kemijski spojena s molekulama koje emitiraju svjetlost specifične boje kad ih se osvijetli, ali samo kad su povezana s markerima bolesti.

Jedan od autora studije, dr. Luc Gervais kaže da su to vrlo kompleksni sustavi čime su i skuplji za proizvodnju.

Novi čip iskorištava tendenciju tekućine da se penje uskim kanalima, što je isti fenomen koji tjera vodu u spužvu koja se nalazi na mokroj površini.

Brzina kojom se krv tjera kroz čip kontrolira se dizajnom mikro-kanala koji su vrlo precizni. Čip se zatim zatvori posebnim polimerom na koji se antitijela lako vežu.

Različita antitijela mogu se smjestiti u različite kanale, čime se simultano mogu dijagnosticirati razne bolesti.

''Možete uzeti nekoliko mililitara krvi, poslati ih u laboratorij i dobiti rezultate za sat vremena'', kaže dr. Gervais.

Rezultati se mogu dobiti čak i s uzorkom od samo nekoliko mikrolitara krvi. Cijeli ovaj proces važan je jer ubrzava dijagnostiku, a liječnici mogu brzo informirati svoje pacijente i spasiti više života.

18.11.2009. 20:11:23
http://m.metro-portal.hr/izumljen-cip-koji-dijagnosticira-bolesti/26759/