« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 3 mjeseca
NETANYAHU

Izraelski napad na Iran ipak nije pitanje dana

"Nemam štopericu u ruci. To nije stvar dana ili tjedana, ali također nije niti stvar godina. To svatko razumije", rekao je Netanyahu

Fotografija vijesti
Više o

Izrael

,

Benjamin Netanyahu

,

Iran nuklearni program

,

Izrael Iran

Unatoč tomu što su neki vojni analitičari procijenili kako bi Izrael mogao napasti iranska postrojenja u sljedećih nekoliko dana ili tjedana, izraelski premijer Benjamin Netanyahu tvrdi kako to ipak nije slučaj, prenosi Hina.

"Nemam štopericu u ruci. To nije stvar dana ili tjedana, ali također nije niti stvar godina. To svatko razumije", rekao je Netanyahu komercijalnom Channel 10 u objavljenom dijelu snimljenog intervjua.

Netanyahu je nagovijestio kako bi Izrael mogao pribjeći sili ukoliko Teheran, koji niječe opravdanost sumnji da u tajnosti nastoji razvirti atomsku bombu, nastavi prkositit diplomatskom pritisku da zauzda svoj nuklearni program.

"Bili bismo sretni ako bi se ova stvar riješila miroljubivo, ako Iran odluči prekinuti svoj nuklearni program", rekao je.

"Prekinuti ga, demontirati svoje postrojenje u Qomu i prekinuti obogaćivanje urana. Bit ću najsretniji, mislim da će svi izraelski stanovnici biti također sretni", dodao je.

Netanyahu je uvjerevao američkog predsjendika Baracka Obamu na razgovorima u Washingtonu u ponedjeljak kako Izrael nije donio nikakvu odluku o napadu na iranska nuklearna postrojenja, rekli su izvori bliski razgovorima.

Međutim, isto tako nije dao znakove za uzmicanja od mogućnosti vojnih udara.

U dijelovima posebnog intervjua koji je dao državnom Channel 1 Netanyahu je objasnio kako Izrael osjeća da je iranska prijetnja neposrednija prema njemu nego prema Sjedinjenim Državama. "Postoji bitna razlika. Sjedinjene Države su velike i daleko, Izrael je manje velik i bliže prijetnji, a naravno različite su i mogućnosti", rekao je.

"Zato američki sat za zaustavljanje da Iran stekne nuklearni potencijal nije isti kao izraelski sat koji naravno ima drugačiji raspored", rekao je.

Na pitanje novinara ima li povjerenja u Obaminu preuzetu obvezu da Sjedinjene Države neće dopustiti Iranu da postane nuklearna prijetnja Izraelu Netanyahu je odgovorio: "To je važna izjava, ali je naša odgovornost konačno osigurati da ne dospijemo u situaciju demantirati ono što je predsjednik Obama rekao. Ne smijemo dospjeti u stanje u kojem Izrael nema mogućnosti sam sebe braniti protiv bilo koje prijetnje".

09.03.2012. 07:38:52
Novi komentar
nužno
nužno