« Svijet
objavljeno prije 5 godina i 2 mjeseca
KOMENTAR

Izgubljeni ugled i povjerenje

Britanci traže izlaz iz kaosa kojeg su sami stvorili. Pritom samo ponavljaju prijašnje greške. Ali, za zluradost je još prerano, komentira Bernd Rigert

Kaos... samo to
Kaos... samo to (Arhiva)
Više o

Theresa May

,

Brexit

Četiri dana pregovora u posljednjoj minuti i bezbrojnim glasanjima u parlamentu, Britanci su Europsku uniju ostavljali bez daha. Premijerka je doživjela niz poraza. Ali, u stvari je ona nije primijenila gotovo ništa. Izlazak Ujedinjenog Kraljevstva će se prema trenutnoj pravnoj situaciji dogoditi 29. ožujka, dakle za 15 dana s ili bez sporazuma sa Europskom unijom.

Jer sve što je parlament u Westminsteru usvojio ima zapravo samo savjetodavni karakter. Dakle, drama ide dalje. Narednih tjedana će Tereza May po treći put tražiti da se glasa o njenom brakorazvodnom sporazumu s Unijom, u maglovitoj nadi da će vremenski pritisak i konfuzija poljuljati frontove koji odbijaju sporazum, kako u njenoj stranci tako i kod koalicijskih partnera. Ona danas mora izići pred 27 šefova država ili vlada i tražiti posljednje odgađanje za Veliku Britaniju. Pregovaračka faza bi, prema članu 50 Lisabonskog sporazuma, morala biti produžena na tri mjeseca, kako bi se Britanci pripremili za sporazum o izlasku iz EU-a.

Dugoročna Brexit-petljanja

No, ako Tereza Mej ponovo ne uspije i pojavi se u Bruxellesu bez ikakvog sporazuma, ona će morati tražiti produžetak od godinu ili dvije dana. Onda bi Britanci zaista mogli razmisliti što u stvari žele i kako to žele postići. To je u najmanju ruku najtoplije preporučio šef Vijeća EU-a, Donald Tusk.

U Bruxellesu vlada ogromno zaprepaštenje blokiranim političkim sustavom i odbijanjem velikog broja britanskih parlamentaraca da prihvate realnost. EU je još uvijek mirna i strpljiva. A dalja poboljšanja Sporazuma o izlasku iz EU-a, 27 država odbija rijetko viđenom jednoglasnošću. Zbunjujući cirkus oko Brexita bi na kraju mogao rezultirati time da Velika Britanija ostane još dvije godine u EU, da mora sudjelovati na europskim izborima, imenovati jednog europskog povjerenika i sa svim pravima i dužnostima uplaćuje sredstva u EU proračun. A pregovori o jednom reguliranom izlasku iz EU-a bi počeli iz početka.

Mnogi u Europskoj uniji jadikuju da zajednica zaista ima i drugih problema osim tvrdoglavih Britanaca. I nema baš oduševljenja beskrajnom dramom zvanom Brexit. Ali, svi drugi izlazi su za sada blokirani. Britanski parlament je, međutim, odbio drugi referendum, a o zahtjevu za potpunim povlačenjem molbe o izlasku nije se ni glasalo.

Velika Britanija je izgubila mnogo

Premijerkina strategija se izgleda i dalje svodi na igru oko vremenskog pritiska koja će toliko uspaničiti poslanike da će na kraju ipak glasati za njen sporazum o Brexitu s EU. Tako da je zamislivo da se održi i četvrto glasanje samo nekoliko sati od isteka roka 29. ožujka u ponoć. U svom ovom kaosu britanski parlament bi trebao razmisliti o jednom: kako bi se spriječio tvrdi Brexit mora pravovremeno biti promijenjen zakon o istupanju. Inače je 29. ožujka automatski kraj.

Europski pregovarač o Brexitu Michel Barnier samo kima glavom prateći razvoj situacije. No, usprkos tome on savjetuje da se sačuva pribranost i da se strpljivo sačeka na Britance. Brexit, to je njegova temeljna poruka, nikom ne donosi prednosti. Svi će nakon toga izgubiti. Ujedinjeno Kraljevstvo je već sad mnogo izgubilo - ugled i povjerenje.

Piše: Bernd Riegert/DW
17.03.2019. 08:01:00
Novi komentar
nužno
nužno