« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
Bizarno

Izborio se na pravo izgladnjivanja do smrti pa umro od infekcije

Australski kvadriplegičar koji je prošli mjesec sudskim putem izborio svoje pravo da umre od gladi, preminuo je od infekcije.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (BBC)
Više o

Austrija

,

Pravo na smrt

49-godišnji Christian Rossiter, bivši avanturist i istraživač, preminuo je u bolnici u Perthu, nakon što je pobijedio u legalnoj borbi za uskraćivanjem hrane i vode. Njegov slučaj podigao je buru u javnosti i stručnim krugovima jer povlači paralelu s asistiranim samoubojstvom.

˝Zahvaljujem svima koji su Christianov život tijekom njegovih posljednjih godina učinili ugodnim i dostojanstvenim˝ izjavio je njegov brat Tim.

Odvjetnik John Hammond, koji je prije pet tjedana dobio sudsku bitku nakon koje je Christianu omogućeno da odbije hranu i vodu, dodaje kako je njegov odlazak došao kao olakšanje. ˝Mislim da će ga pamtiti kao vrlo hrabru osobu. Odvažio se poduzeti korake koji će mnogim ljudima donijeti olakšanje. Dobio je pravo da odbije hranu i lijekove, kako bi mogao umrijeti kada poželi˝ objasnio je Hammond.

Sudac Wayne Martin naveo je kako je Christian ostvario pravo da prekine vlastiti život, te da njegovi skrbnici neće kriminalno odgovarati ako udovolje njegovim željama. Naime, on je najmanje 40 puta molio skrbnike, Brightwater Care Group, da ga prestanu hraniti preko cjevčice nakon čega se obratio sudu kako bi prekinuo život koji je opisao kao ˝živući pakao˝.

˝Ja sam Christian Rossiter i želim umrijeti. Zatvorenik sam u vlastitom tijelu i ne mogu se micati. Nemam strah od smrti, već jedino od boli˝ izjavio je medijima.

21.09.2009. 10:09:23
Novi komentar
nužno
nužno