« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
gay hall of fame

Bivši kanadski premijer uvršten u panteon homoseksualaca

Trudeau, koji nije bio homoseksualac, bio je jedan od glavnih promotora dekriminalizacije homoseksualnosti u Kanadi

(Wikipedia)
Više o

gay sportaši

,

homoseksualci

,

aktivisti

,

LGBTIQ

Bivši kanadski premijer Pierre Elliott Trudeau uvršten je u subotu u novi panteon homoseksualaca u Vancouveru, zdanje koje je podignula homoseksualna zajednica u zemlji, objavili su u nedjelju neki kanadski mediji. Uz Trudeaua, na popisu se našao i zlatni olimpijac, plivač Mark Tewksbury te još troje gay aktivista.

Bivši je premijer bio ključna ličnost u dekriminalizaciji homoseksualnosti i autor poznate rečenice koja je uvjerila parlament da usvoji nacrt dotičnog zakona 1969. godine: „Država nema što raditi u spavaonicama nacije!".

Trudeau je bio premijer Kanade od 1968. do 1979. te od 1980. do 1984. Umro je prije gotovo devet godina, ali njegov sin kaže da bi sigurno bio dirnut priznanjem homoseksualne zajednice. „Znam da je moj otac bio iznimno ponosan na dekriminalizaciju homoseksualnosti prije 40 godina."

Paul Therien, koji predsjeda panteonom, kaže da je projekt pokrenut kako bi se obilježila 40. obljetnica donošenja zakona o dekriminalizaciji. Za olimpijskog prvaka Tewksburyja kaže da je bio prirodan izbor jer je promijenio način na koji ljudi razmišljaju o sportu. „Srušio je neke barijere jer je prije postojala ta stigma da osoba ne može biti homoseksualna, biseksualna ili transseksualna i baviti se sportom", kaže Therien.

Tewksbury je osvojio zlatnu medalju oborivši olimpijski rekord u plivanju na 100 metara leđno za muškarce u Barceloni 1992. Šest godina kasnije javno je obznanio da je homoseksualac, ustvrdivši da to ne bi trebao biti problem, ali ipak jest. Kasnije se dodatno iskazao svojim radom u društvu i na području sporta te zaslužio priznanje homoseksualne zajednice.

(Hina/ Metro-portal)

21.09.2009. 11:11:42
Novi komentar
nužno
nužno