« Svijet
objavljeno prije 8 godina i 7 mjeseci
DANAS

Izbjeglička kriza glavna tema EU summita

Čelnici 28 zemalja članica, među njima i hrvatski premijer Zoran Milanovć, okupit će se u četvrtak na summitu na kojem će ponovno razgovorati o izbjegličkoj krizi i jačanju vanjskih granica

Mađarsku ogradu još nitko nije dosljedno osudio ...
Mađarsku ogradu još nitko nije dosljedno osudio ... (Twitter)
Više o

EU summit

,

izbjeglička kriza

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk želi da summit traje jedan, umjesto uobičajena dva dana i tek ako ne bude moguće donijeti zaključke u četvrtak kasno navečer, summit bi se nastavio i u petak prijepodne.

Što se tiče pitanja migracija, razgovarat će se o suradnji sa Siriji susjednim zemljama, posebice o Turskoj te zaštiti vanjskih granica i provedbi dosad dogovorenog na razini EU-a

Donald Tusk je u pozivnom pismu upozorio da se priljev izbjeglica neće tako brzo zaustaviti, spominjući mogućnost dolaska milijuna ljudi.

'Čak i ako se priljev izbjeglica uspori tijekom zime, moramo biti spremni na proljeće za još veće valove. Svi čelnici u regiji s kojima sam razgovorao govorili su o milijunima potencijalnih novih izbjeglica. Iako to može zvučati kao pretjerivanje, naša je obveza da budemo spremni na sve scenarije', kaže Tusk.

Na sastanku će biti riječi o provedbi dosad usvojenih mjera, poput preseljenja 160.000 izbjeglica iz Italije i Grčke u druge članice. Prošli tjedan je taj proces započo preseljenjem prve skupine od 19 Eritrejaca iz Italije u Švedsku.

Istodobno s tim, radi se na uspostavi hotspotova, centara za prihvat i registraciju izbjeglica u Italiji i Grčkoj koji bi trebali biti gotovi do kraja studenoga. Postoje također ideje da se takvi centri uspostave i u trećim državama, koje nisu članice EU-a, poput Srbije ili Makedonije.

15.10.2015. 08:01:00
Novi komentar
nužno
nužno