« Svijet
objavljeno prije 8 godina i 10 mjeseci
NAPOKON

Amerikanci i Rusi blizu dogovora o koordinaciji zračnih napada

Američka i ruska vojska dovršavaju memorandum o razumijevanju koji utvrđuje osnovne procedure zračne sigurnosti na nebu iznad Sirije kako bi se izbjegao sukob njihovih zrakoplova

Obama i Putin blizu dogovora
Obama i Putin blizu dogovora (Twitter)
Više o

SAD

,

Rusija

,

Sirija

,

zračni napadi

Protokol bi mogao biti potpisan i primijenjen sljedećih dana, rekao je američki dužnosnik obrane nakon treće videokonferencije između Amerikanaca i Rusa, navodi AFP.

Ruske agencije su prenijele da je rusko ministarstvo obrane potvrdilo zbližavanje stajališta o ključnim pitanjima budućeg dokumenta.

Američki prijedlozi prvi puta izneseni tijekom video konferencije između ruskih i američkih vojnih predstavnika 1. listopada uključuju održavanje sigurne udaljenosti između američkih i ruskih zrakoplova i korištenje zajedničke radio frekvencije za pozive upomoć, navodi Reuters.

Saveznica sirijskog predsjednika Bashara al-Asada, Rusija je 30. rujna počela iz zraka bombardirati terorističke skupine u Siriji, tj. sve one koji se protive režimu, džihadiiste skupine Islamska država kao i pobunjenike.

Moskva je u srijedu navela da je napala 40 terorističkih ciljeva tijekom posljednja 24 sata u pokrajinama Alepa, Idleba, Latakije, Hame i Deir Ezora.

Sve veći broj tih zračnih napada povećava opasnosti incidenata između ruskih lovaca i zrakoplova koalicije koju vode SAD i nekoliko zapadnih zemalja protiv IS. Moskva i Washington su potvrdili da su najmanje jedan ruski i jedan zrakoplov koalicije u subotu bili nekoliko kilometara jedan od drugoga, što je potaknulo razgovore o određivanju pravila nadlijetanja.

15.10.2015. 11:56:00
Novi komentar
nužno
nužno