« Život
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
ALEKSANDRIJA

Iz Kleopatrine podvodne palače izvađen granitni stup

Devet tona težak blok granita dio je hrama posvećenog božici plodnosti i magičnih moći Isis

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

Kleopatra

,

Aleksandrija

,

božica Isis

,

granitni stup

,

palača

,

Jacques Rougerie

Egipatski arheolozi iz Sredozemnog su mora, preciznije iz potopljenog kompleksa Kleopatrinih palača u aleksandrijskoj luci, izvukli dio granitnog stupa koji je pripadao hramu podignutom u čast faraonske božice Isis, izvijestili su mediji.

"To je jedno od najvažnijih arheoloških otkrića u Aleksandriji, među 400 primjeraka što su ih iz mora izvadili grčki arheolozi, koji podvodna istraživanja obavljaju od 1998.", rekao je egipatski ministar kulture Faruk Hosni.

Blok crvenoga granita, težak devet tona i dugačak oko 2,25 metara dio je hrama posvećenog Isis, božici plodnosti i magičnih moći. Stup se nalazio na ulazu u hram, a arhitekti ga namjeravaju postaviti u središte podvodnog muzeja u Aleksandriji, čija bi izgradnja trebala početi 2010. na području gdje su se nalazili svjetionik u Farosu i palača kraljice Kleopatre. Oba su zdanja nestala u nizu razornih potresa.

Početkom iduće godine na ovom bi podvodnom nalazištu trebala početi izgradnja podvodnog muzeja, prema projektu francuskoga arhitekta Jacquesa Rougeriea. Muzej bi se trebao prostirati na 22.000 četvornih metara. (hina/metro-portal)

17.12.2009. 19:20:51
Novi komentar
nužno
nužno