« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
UPRAVA PANIČARI

Ivan Mišetić: Štrajk stjuardesa nije nikome u interesu

Predsjednik Uprave Croatia Airlinesa Ivan Mišetić kaže da je vodstvo kompanije uvijek spremno na pregovore sa sindikatom

štrajk stjuardesa
štrajk stjuardesa (Davor Pongračić/Cropix)
Više o

Croatia Airlines

,

Ivan Mišetić

,

stjuardese

,

skoz

,

srčane deformacije

Predsjednik Uprave Croatia Airlinesa Ivan Mišetić izjavio je za Hinu da je Uprava kompanije uvijek otvorena za pregovore sa sindikatom i spremna ih je nastaviti jer štrajk nije nikome u interesu, pogotovo u vrijeme turističke sezone.

Zbog štrajka, koji je počeo jutros u šest sati, trpe i Croatia Airlines i putnici, napomenuo je Mišetić dodavši kako je vodstvo kompanije nakon "odbijenice" suda, koji je zahtjev Uprave za zabranom štrajka odbacio, spremno nastaviti pregovore o zahtjevima Sindikata kabinskog osoblja zrakoplova (SKOZ).

Sindikat nije tražio povećanje plaća koje su zbog krize početkom godine smanjene za pet posto, no neki njegovi zahtjevi ipak bi izazvali znatan materijalni trošak, pa ih nismo mogli prihvatiti, pojašnjava Mišetić. Radi se o zahtjevima koji bi rezultirali povećanjem broja dana godišnjeg odmora i smanjenjem broja radnih sati, što bi kao posljedicu značilo zapošljavanje novih radnika, a to znači i povećanje troškova. To bi bilo u suprotnosti i sa stanjem u zrakoplovnoj industriji i zahtjevom Vlade za smanjenjem troškova u tvrtkama u većinskom državnom vlasništvu.

Duboka kriza, pogotovo europskog civilnog zrakoplovstva, lani je kompanijama uzrokovala ukupne gubitke od 4,9 milijardi eura, a slični se gubici očekuju i ove godine, upozorava Mišetić. Uprava Croatia Airlinesa stoga mora voditi računa o poslovanju tvrtke u nepovoljnim okolnostima, a dodatni je problem što bi se popuštanje zahtjevima jednog sindikata odrazilo i na ostale sindikate koji djeluju u kompaniji, a ima ih ukupno pet.

Mi smo u zadnja dva dana ukupno pet sati proveli u pregovorima sa sindikatom zajedno s ministrom prometa, mora i infrastrukture Božidarom Kalmetom i spremni smo opet otvoriti pregovore ako će to dovesti do prekida štrajka, ističe Mišetić.

SKOZ je najavio da će štrajk trajati do utorka, 13. srpnja, a Croatia Airlines procjenjuje da bi u slučaju tako dugog štrajka pretrpio štetu od 29 milijuna kuna. (hina/metro-portal)

09.07.2010. 16:51:51
Novi komentar
nužno
nužno