« Svijet
objavljeno prije 14 godina
NEZADOVOLJSTVO

Italija u masovnom štrajku zbog Berlusconijevih mjera štednje

Deseci tisuća prosvjednika prošli su talijanskim gradovima u sklopu općeg štrajka što ga je organizirao najveći talijanski sindikat CGIL

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

štrajk

,

Silvio Berlusconi

,

mjere štednje

,

kenneth parker

Pripadnici lijevo orijentiranog sindikata CGIL, koji broji šest milijuna upisanih članova, okupili su se Rimu, u Milanu i u još nekoliko gradova, nastojeći privoljeti vladu da ponovno razmotri paket mjera štednje koji iznosi oko 25 milijardi eura, a Berlusconi je objasnio kako je to jedan od temeljnih poteza da bi se spasio euro.

"Nitko ne niječe da nam je potrebna štednja, no mjere štednje morale bi biti poštene i pritom bi trebalo voditi računa o budućnosti", izjavila je zamjenica predsjednika CGIL-a Susana Camusso, predvodeći prosvjednike u Bologni.

U Rimu se, kako izvješćuje CGIL, oko Koloseuma okupilo oko 40.000 prosvjednika, a u Milanu oko 80.000. Štrajk je, smatraju promatrači, test snage za Berlusconija, čija ja popularnost znatno pala, osobito zbog sve veće nezaposlenosti u zemlji i činjenice da se ova treća po jakosti ekonomija unutar euro zone bori da izađe iz recesije.

Štrajk je podijelio talijanske sindikate, pa se CGIL-u nisu pridružila ostala dva snažna sindikata koji su svoje pristalice pozvali da danas ne štrajkaju. (hina/metro-portal)

25.06.2010. 17:49:07
Novi komentar
nužno
nužno