« Znanost
objavljeno prije 11 mjeseci i 26 dana
WOW

Istraživat ćemo Sunce, i to uskoro i jako dobro

Kako se naši gravitacijski teleskopi budu poboljšavali, tako će astronomima biti omogućeno istraživanje Svemira na načine koji su dosad bili nemogući

Jest ludo, ali zvuči moguće ;)
Jest ludo, ali zvuči moguće ;) (Arhiva)
Više o

Sunce

,

gravitacijski valovi

Sunce nam je relativno blizu, no jednako tako i daleko, jer trenutno nemamo neki dobar način na koji bi ga mogli proučavati. Ipak, izgleda da su se naši znanstvenici dosjetili kako bi to ipak mogli raditi pomoću gravitacijskih valova.

Gravitacijski valovi imaju mnogo sličnosti sa svjetlosnim valovima (dio elektromagnetskog spektra zračenja koji sadrži i vidljivu svjetlost). 

No svjetlost može biti apsorbirana, raspršena i blokirana od strane materije, dok gravitacijski valovi uglavnom samo prolaze kroz materiju. Masa predmeta ih ne može potpuno blokirati.

To znači da bi se gravitacijski valovi mogli koristiti kao alat za zavirivanje u unutrašnjost astronomskih tijela, slično načinu na koji nam MRI omogućujue da vidimo unutrašnjost ljudskog tijela.

Upravo to je ideja iza nedavne studije koja proučava kako se gravitacijski valovi mogu koristiti za ispitivanje unutrašnjosti Sunca.

U toj studiji tim znanstvenika proučava kako se gravitacijski valovi brzorotirajućih neutronskih zvijezda mogu koristiti za proučavanje Sunca. Ako se takva neutronska zvijezda vrti brzo, proizvodi kontinuirani tok gravitacijskih valova.

Ti su gravitacijski valovi preslabi da bi ih mogli promatrati trenutnim teleskopima, no sljedeća generacija gravitacijskih zvjezdarnica trebala bi ih moći otkriti.

Barem mislimo da bi mogli...

28.04.2023. 18:00:00
Novi komentar
nužno
nužno