« Film
objavljeno prije 7 godina i 4 mjeseca
SC

Istraživanje tradicija hrvatskog kratkog filma na Kratkim slikama

Kratke slike, program koji se od 2015. svakog četvrtka održava u MM centru, kroz 4 programske cjeline pozornost posvećuju inovativnim filmskim strujanjima

Mirta uči statistiku na Kratkim slikama
Mirta uči statistiku na Kratkim slikama (Kultura promjene)
Više o

MM centar

,

Kratke slike

u četvrtak, 26. 1. u 19:30 u MM centru, o sklopu programa Kratke slike, nastavljamo istraživanje tradicija u pozadini našeg suvremenog kratkog metra programom pod nazivom Bez povijesti koji propituje društvene specifičnosti i inovativne forme proizašle iz kraha komunističke pripovijesti i iskustva rata devedesetih. Ovdje okupljeni kratki igrani filmovi na suptilan način propituju društvenu klimu koju karakterizira duhovna praznina te svoja istraživanja oblikuju u stilski inovativna rješenja kojima nema prethodnika u našoj tradiciji. Uz 4 kratkometražna filma, nastala od 1991. do 2016., filmska kritičarka i selektorica programa, Višnja Vukašinović, razgovarat će dvojicom autora, Robertom Orhelom i Pavlom Kocajnerom. 

Ulaz na program je besplatan, a više informacija potražite na http://mmcentar.sczg.hr/ i Facebooku.

Film Mirta uči statistiku svrstan je među 5 najboljih hrvatskih filmova, a njegov režiser, Goran Dukić, ostvario je zapaženu međunarodnu karijeru filmom Wristcutters: A Love Story. Mlada Mirta, studentica prava, živi u kući s majkom i ocem koji je fasciniran statističkim podacima te često na glas nabraja zanimljive podatke o svemu i svačemu. Mirta baci ključ u zrak i pobjegne od kuće zajedno sa svojim dečkom u autu. Dok napuštaju Zagreb, mašu ljudima i nazivaju ih pogrdnim imenima. Kada njen dečko zaustavi auto, i sam počne citirati statističke podatke o tome kako je danas mladima gotovo nemoguće naći posao te uzme pištolj i počini samoubojstvo. 

Sunčana strana subote scenarista i redatelja Roberta Orhela govori o dvojici prijatelja koji provode subote u dokolici, razgovarajući o svakodnevici. Kad padne mrak Pavla Kocajnera kratki je film o djetetu koje se susreće sa svijetom koji mu ne nudi smjer. Kad se smrkne rijetko je prikazivani rad I.Šulj, D.Vidakovića i V.Vukašinovića.

Kratke slike, program koji se od 2015. svakog četvrtka održava u MM centru, kroz 4 programske cjeline pozornost posvećuju inovativnim filmskim strujanjima, prateći tokove suvremene produkcije, ali i klasičnih ostvarenja. Ova 4 filma prikazujemo u sklopu cjeline Runda kratkog posvećene domaćem kratkometražnom filmu.

24.01.2017. 17:16:00
Novi komentar
nužno
nužno