« Zdravlje
objavljeno prije 9 godina
HMM

Istraživanja u korist cijepljenja protiv ospica

Novo istraživanje pokazuje da šteta koju uzrokuju preboljene ospice na imunosnom sustavu traje i do 28 mjeseci

Je li stvarno cijepljenje protiv ospica korisno
Je li stvarno cijepljenje protiv ospica korisno (Arhiva)
Više o

cijepljenje

,

ospice

Sprječavajući pojavu ospica cjepivo sprečava oštećenje imunosnog sustava koje izazivaju ospice i zbog kojeg su djeca mnogo izloženija brojnim drugim zaraznim bolestima tijekom 2-3 godine nakon što prebole ospice.

Istraživanje se fokusiralo na fenomen tzv. "amnezije imuniteta" u kojemu zaraza virusom ospica uništava stanice imunosnog sustava, prirodne obrane tijela od mikroba, koje pamte kako se treba boriti protiv uzročnika s kojima su se ranije susrele.

Ranija istraživanja pokazivala su da amnezija imuniteta traje 1-2 mjeseca nakon preboljene zarazne bolesti, no novo istraživanje pokazuje da šteta koju uzrokuju preboljene ospice na imunosnom sustavu traje i do 28 mjeseci.

Znanstvenici su u okviru istraživanja proučavali dječje zdravstvene kartone iz SAD, Danske, Engleske i Walesa.

U tih 28 mjeseci djeca koja su preboljela ospice imala su veće izglede umrijeti od drugih zaraznih bolesti zbog toga što je njihov imunosni sustav "zaboravio" kako se boriti protiv virusa.

Rezultati istraživanja koje je proveo tim imunologa i epidemiologa sa sveučilišta Princeton objavljen je u znanstvenom časopisu Science.

11.05.2015. 19:05:00
Novi komentar
nužno
nužno