« Knjiga
objavljeno prije 7 godina i 7 mjeseci
SAJAM

Istinu se (opet) pokušava ubiti

Tko razmišlja taj je opasan: osobito danas je u mnogim zemljama opasno podići glas. Zato i 68. Frankfurtski sajam knjiga više ne želi biti dokono okupljalište knjigoljubaca, nego uporište za borbu slobode riječi

Ne samo knjige, već i ideje
Ne samo knjige, već i ideje (Arhiva)
Više o

sajam knjiga

,

Frankfurt

,

68. frankfurtski sajam knjiga

Već na svečanosti otvorenja 68. Frankfurtskog sajma knjiga ovog utorka (18.10.), Heinrich Riethmüller pred Udrugom njemačkih knjižara je pročitao pismo koje svjedoči da živimo u drugim, opasnijim vremenima. Pismo je napisala Asli Erdogan, turska autorica koja je i sama bila u Frankfurtu kada je Turska bila počasni gost sajma. Sada ona sjedi u turskom zatvoru:

Stotine posjetitelja svečanosti otvorenja su ganuto slušale ove riječi, među njima i belgijski kralj Filip i nizozemski kralj Willem Alexander, baš kao i predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz. Riethmüller zato upozorava da je nakladnike i knjižare dopala važna uloga: jer autori i prevoditelji, izdavači i knjižari su na prvoj crti procesa stvaranja javnog mnijenja. "Upravo sad naše društvo treba snažne i neovisne ideje i posrednike tih ideja i sadržaja, koji će složiti informacije i događaje, propitati ih i diferencirati.""Iza kamena, betona i bodljikave žice vam dovikujem - kao iz nekog bunara: ovdje, u mojoj zemlji se s neviđenom surovošću pušta da propada savjest. Pritom se na uobičajen način i slijepo pokušava ubiti istinu. Makar ne znam kako, književnost je uvijek uspijevala nadvladati diktatore."

"Došlo je vrijeme za obranu našeg oblika slobodnog društva"

Knjiga i riječ definitivno nisu bezopasno oružje za diktatore: inače ne bi samo u Turskoj bilo zatvoreno najmanje 140 medijskih kuća, među kojima je i 30 nakladničkih kuća gdje ima i nakladnika koji su objavljivali samo knjige za djecu. Trenutno više od 130 autora i novinara sjede u turskim zatvorima.

Predstavnik njemačkih knjižara zato poručuje: "Sloboda riječi je za nas ljudsko pravo i o tome se nema što pregovarati", kaže Riethmüller. "Ali politika šuti, gleda i ne djeluje." Njegovo udruženje, uz udrugu Reporteri bez granica i PEN centar Njemačke, je pokrenula akciju potpisivanja peticije #FreeWordsTurkey koju je već potpisalo 80 tisuća ljudi.

Makar ovako prozvan, političar i predsjednik EP-a Martin Schulz nipošto ne želi šutjeti: i on upozorava kako treba "naš europski oblik društva braniti od neprijatelja slobode." Vremena su teška i zato poziva na "pobunu pristojnih" protiv širenja populizma u Europi. Europsko jedinstvo je golemi dar, gotovo čudo. "Kao Europljani, međusobno smo se zakleli da ćemo ovo stoljeće učiniti boljim nego što je bio početak prošlog. Ali sad je došao trenutak kušnje." Kad je riječ o Turskoj, ovaj političar socijaldemokrata je također potpuno jasan: "Pustite te ljude na slobodu", poručuje turskoj vladi i predsjedniku Erdoganu.

"Svijet je u pomutnji i to postaje trajno stanje"

Neposredno pred otvorenje Frankfurtskog sajma knjiga se pročulo kako je bloger Raif Badawi u zatvoru u Saudijskoj Arabiji opet izveden na bičevanje. On je, zbog svojih napisa osuđen na deset godina zatvora i 1.000 udaraca bičem, a u Frankfurt je stigla njegova supruga koja će u njegovo ime primiti nagradu za hrabrog autora. I poslovni direktor ovog sajma knjiga Jürgen Boos upozorava: "Mi moramo postati bučniji" u traženju, tu koristi citat Timothyja Gardena Asha; "kulture otvorene rasprave i robusne civilnosti".

Već prošle godine je na Frankfurtskom sajmu postalo jasno da se bitka za slobodu riječi sve više zaoštrava. Tada je bio pozvan i Salman Rushide nad kojim je u Iranu još 1989. objavljena fatva, poziv svakom "dobrom" muslimanu da ga ubije čim ga vidi. Umjesto da postaje lakše, zapravo je sve teže izgovoriti slobodno što se misli. Tako i na ovom, 68. sajmu Boos upozorava: "Svijet je u pomutnji i to je u međuvremenu trajno stanje stvari. Po čitavom svijetu se vode sukobi na starim i novim bojišnicama, europska ideja se klima, sve više se šire populizam i nacionalizam."

I na jednom plakatu sajma stoji poruka The Future Will Be Confusing - Budućnost će biti zbunjujuća. Direktor sajma dodaje: "Doživljavamo jednu nepreglednost koja se ne može samo tako obraditi. Primjećujemo novu jednodimenzionalnost u političkim stavovima u kojoj se međusobno izigravaju nacionalni ili vjerski identiteti." Utoliko Book podsjeća da ovaj najveći sajam knjiga i dalje mora ostati mjesto gdje se oslikava "fragmentacija svijeta, ali i njegova raznolikost."

Tu fragmentaciju i raznolikost zorno pokazuje i ovogodišnji počasni gost sajma, književnost na nizozemskom koja je tako i dovela dva kralja, same Nizozemske i Belgije gdje sjeverni, flamanski dio također govori i piše na tom jeziku. Njihova poruka na ovom sajmu jest: "Ovo je što mi dijelimo" i te zajedničke vrijednosti se mogu proširiti na čitavu Europu, smatra Boos. U svakom slučaju, ovogodišnji počasni gosti su se doista potrudili nešto ponuditi Frankfurtskom sajmu knjiga: došli su sa gotovo neviđena 454 nova izdanja, a iz Nizozemske i Belgije će, osim članova kraljevskih kuća doći i sedamdesetak autorica i autora.

Sve u svemu, ove godine u Frankfurtu izlaže više od sedam tisuća nakladnika, a doći će na stotine autora. Tradicionalno, samo dva posljednja dana - subota i nedjelja (21. i 22. 10.) su otvorena i za sve zainteresirane posjetitelje.

Piše: Sabine Peschel/DW
19.10.2016. 10:31:00
Novi komentar
nužno
nužno