« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 mjeseci i 10 dana
MITOVI

Istine i mitovi o vegetarijanskoj prehrani

Osobe koje su se odlučile ne vegetarijansku prehranu često se moraju boriti protiv zabluda koje se šire o ovoj vrsti prehrane i stilu života. Što stoji iza uobičajenih tvrdnji o vegetarijanstvu?

Što se sve govori?
Što se sve govori? (Arhiva)
Više o

mitovi

,

vegetarijanska prehrana

,

vegetarijanci

,

vegani

Ako ste vegan ili vegetarijanac, ovo već znate pa vam članak ni ne treba zapravo... no, ako niste (ili još niste ali razmišljate), evo par stvari koje bi stvarno trebali znati.

Tvrdnja - vegetarijanska prehrana je dobra za klimu i životinje.

TOČNO

Prema podacima njemačkog Ureda za okoliš, vegetarijanska prehrana djeluje pozitivno na okoliš, između ostalog i zbog smanjenja količine nitrata u vodama. World Wildlife Fund (WWF) tvrdi da bi se „klimatski otisak" u Njemačkoj prelaskom na vegetarijansku prehranu mogao smanjiti za 47 posto. Prema podacima Svjetske organizacije za prehranu (FAO) trenutno se na svijetu uzgaja 33 milijarde pilića, 1,6 milijardi goveda i preko milijarde svinja što ima ogromnog utjecaja na klimu, između ostalog i zbog metana koji proizvode preživači.

Tvrdnja - konzumacijom nadomjestaka za meso poput proizvoda od soje vegetarijanci u istoj mjeri škode planetu Zemlji

POGREŠNO

Istina je da su milijuni hektara prašume iskrčeni zbog proizvodnje soje što je doprinijelo drastičnom smanjenju broja vrsta u iskrčenim područjima poput Amazone. No istina je da se 70 posto proizvedene soje koristi za stočnu hranu.

Tvrdnja - vegetarijanska prehrana štiti životinje

DJELOMIČNO TOČNO

Dnevno se u Njemačkoj za potrebe prehrane ubije više od dva milijuna životinja. Istodobno konzumacija mesa pada, u usporedbi s prošlom godinom za 8,1 posto.

Lea Schmitz iz Saveza za zaštitu životinja kaže da je vegetarijanska prehrana prvi važan korak prema zaštiti životinja. No i konzumacija mliječnih proizvoda i jaja uzrokuje patnju životinja. Veganska prehrana, koja se odriče mliječnih proizvoda, jaja i meda je zato mnogo efektivniji način zaštite životinja.

Tvrdnja - vegetarijanska prehrana je zdravija i pomaže pri mršavljenju

U PRINCIPU TOČNO

Svjetska zdravstvena organizacija namirnice od prerađenog mesa smatra rizikom za karcinom, crveno meso kao „vjerojatno rizično". Prema jednom ispitivanju Instituta Maxa Plancka osobe koje konzumiraju manje namirnica životinjskog podrijetla imaju i niži BMI (Body-mass-index, vrijednost koja pokazuje tjelesnu težinu u odnosu na visinu). Uredi za zaštitu potrošača Njemačke tvrde da se osobe koje se hrane vegetarijanski, ali se ne odriču mlijeka i mliječnih proizvoda, „hrane zdravo".

Tvrdnja - djeca se ne mogu razvijati pravilno ako ne konzumiraju meso

NETOČNO

„Raznovrsna vegetarijanska prehrana nadopunjena mliječnim proizvodima omogućuje pravilan razvoj djece i bez dodatne konzumacije mesa", kaže Berthold Koletzko, predsjednik povjerenstva za prehranu Njemačke udruge za pedijatriju.  Istodobno se ukazuje na to da postoji rizik za nedostatak „optimalnog unosa" vitamina B12, željeza, cinka i Omega 3 masnoća. No i WWF navodi kako je vegetarijanska prehrana s dovoljno biljnih izvora bjelančevina poput orašastih plodova i mahunarki prikladna za djecu i mlade.

20.10.2023. 08:29:00
Novi komentar
nužno
nužno