« Svijet
objavljeno prije 9 godina i 10 mjeseci
STRAVA

„Islamska država“ sije smrt u Siriji i Iraku

Teroristička skupina „Islamska država“ (IS) svoju okrutnost nad stanovništvom ne provodi samo u Iraku već i u Siriji. U jednom napadu na istoku zemlje, ona je u dva tjedna usmrtila 700 ljudi

Džihadisti siju smrt
Džihadisti siju smrt (Arhiva)
Više o

ISIL

,

Islamska država

Informacije o ubojstvima oko 700 pripadnika jednog plemena na istoku Iraka objavila je Sirijska organizacija za ljudska prava sa sjedištem u Velikoj Britaniji. Žrtve su živjele u provinciji Dair as-Saur. Još uvijek je nejasno što se dogodilo s preostalim članovima plemena.

Militantni islamisti su početkom mjeseca pregazili više sela u spomenutoj provinciji bogatoj naftom. Pripadnici plemena koja žive u tim selima su prema mišljenju „Islamske države" nevjernici, jer se protive živjeti po pravilima terorističke skupine.

S obzirom na strahovladu IS-a, sirijska oporba je pozvala SAD, da i u građanskim ratom pogođenoj Siriji bombardira položaje militantnih islamista.

Teroristička skupina IS je u područjima koja je osvojila u Iraku i Siriji proglasila kalifat. Ova skupina tamo prijeti i ubija pripadnike vjerskih manjina. Selo Dair as-Saur je na granici s područjima koja su osvojili ekstremisti u Iraku.„Neprijatelj je isti i u Sirji i u Iraku", rekao je predjednik Nacionalne sirijske koalicije Hadi al-Bahra, koji se trenutno nalazi u Istanbulu. On je rekao kako ne smiju postojati dvostruka mjerila a situaciju u Siriji mora se tretirati na isti način kao i u iračkim kurdskim regijama. U tim područjima SAD već danima bombardira položaje IS-a, kako bi se zaštitilo civilno stanovništvo od napada militantnih islamista.

Američko zračni napadi u Iraku

SAD su tijekom vikenda izvele zračne napade na položaje skupine Islamska država u sjevernom Iraku, čije pripadnike Irak optužuje za ubojstva 80 ljudi. Nekoliko napada izvedeno je na sjeveru zemlje, uključujući i planinu Sinjar, odakle pristižu izvještaji o pokolju desetina pripadnika manjine jezida. Lokalni izvori navode da su također američki zračni napadi izvedeni blizu brane u Mosulu s ciljem pružanja pomoći kurdskim snagama da od skupine „Islamska država" preuzmu kontrolu nad tim područjem.

Steinmeier protiv kurdske države

Kratko prije američkih zračnih napada u Iraku je boravio njemački ministar vansjkih poslova Frank-Walter Steinmeier i obećao Kurdima pomoć u borbi protiv IS-a. Steinmeier je naveo da su moguće i isporuke oružja. „Ne postoje odluke bez rizika", rekao je njemački šef diplomacije u intervjuu za njemačku tv kuću ARD. On je naveo da Njemačka u svojoj podršci Kurdima u Iraku mora ići do „svojih pravnih i političkih granica".

Steinmeier je istovremeno za posjeta sjevernom Iraku odbacio formiranje kurdske države. „Nezavisna kurdska država bi još više destabilizirala regiju i izazvala nove napetosti sa susjednim zemljama Iraka" , istaknuo je Steinmeier za list "Bild am Sonntag". On se nada kako će Irak ipak ostati jedinstvena teritorijalna cjelina.Rekao je međutim da će se dugoročno problem sa "Islamskom državom" moći riješiti samo političkim putem.

Piše: Belma Šestić/DW
17.08.2014. 13:28:00
Novi komentar
nužno
nužno