« Film
objavljeno prije 11 godina i 8 mjeseci

Iskrena svjedočanstva hrvatskih kažnjenika

Domaći dokumentarac dobio je zasluženu priliku u kinima

Zatvorska svakodnevica razbijena je kazališnom predstavom
Zatvorska svakodnevica razbijena je kazališnom predstavom
Više o

dokumentarci

,

što sa sobom preko dana

U hrvatska kina stigla je rijetka zvjerka. Domaći dugometražni dokumentarni film. Već je to samo po sebi velik uspjeh za jedan film koji na prvi pogled ipak nije  toliko atraktivan širem gledateljstvu kao što su to bili ‘Novo novo vrijeme’ ili ‘Sretno dijete’.  Naime, tema filma su zatvorenici u kaznionici Lepoglava.

Tri kažnjenika

Međutim, ‘Što sa sobom preko dana’ nije bez aduta kojim može pridobiti gledateljstvo, pa bi bilo zanimljivo, a i korisno za plasman budućih sličnih ostvarenja, kada bi se pokazao kao domaći ‘sleeper’.

Što sa sobom preko dana- Hrvatska, 2007.
- Dokumentarni film,
77 min.
- Režija i scenarij:
Ivona Juka

Početak filma, kombinacijom scena iz zatvorske svakodnevice i kazališne probe kažnjenika,  odaje dojam kao da je pred nama komedija. No, premda vrckavosti i duhovitosti ne nedostaje tijekom filma, ubrzo postaje jasno da je Jukin uradak znatno ozbiljnije ostvarenje koje nipošto ne igra na prvu loptu i itekako ima što reći.

U fokusu interesa filma su tri kažnjenika. Maki je ubio po narudžbi, Zane iz ljubomore, a Tuljo je optužen zbog oružane pljačke. U svom zatvorskom životu Maki pomaže svećeniku, Zane radi u umjetničkoj radionici, a Tuljo u autopraonici. Sva trojica pružaju nevjerojatno iskrena i ponekad brutalna svjedočanstva o svojim životima, o onome što ih je dovelo u sadašnju situaciju, kao i o zatvorskom životu koji sada vode.

Kazališno iskustvo

Juka i dalje paralelno provodi scene kazališnih pokusa, te kasnije premijere,  koje s vremenom postaju sve veći kontrast ostatku filma i pokazuju određeni bijeg kažnjenika iz teške svakodnevice u prostor gdje uviđaju kako ih ljudi mogu vidjeti i prihvaćati na sasvim nov način.

Redateljica je u ovom trojcu imala vrlo zahvalne sugovornike koji se nisu libili otvoreno razgovarati, a još su pritom i vrlo različite osobnosti, različitih shvaćanja i pozadine.
Rijetko se tko neće uhvatiti kako i sam paralelno razmišlja o vlastitom životu, odlukama i mogućnostima. A sve je to Juka ostvarila bez ikakve nepotrebne težine ili patetike, koja je izbjegnuta čak i u emotivno nabijenoj sceni posjeta Makijevog oca.
‘Što sa sobom preko dana’ je zanimljiv, često intrigantan, ponekad duhovit, vrlo dobar film. 

Piše: Piše: Sanjin Petrović
17.03.2008. 00:35:53
Novi komentar
nužno
nužno