« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina i 11 mjeseci
SAVJETI

Išijas - što je to zapravo i kako se liječi

Išijas zahvaća uglavnom samo jednu stranu tijela, što znači da će boljeti ili lijeva ili desna noga, a osim bolova, išijas karakterizira ukočenost, trnci u nogama ili stopalima i slabost u mišićima

Stisnu li i vas leđa ponekad?
Stisnu li i vas leđa ponekad? (Shutterstock)
Više o

simptomi

,

išijas

,

ishijadični živac

,

liječanje

Išijas je bol koja se javlja duž najvećeg i najdebljeg živca u tijelu - ishijadičnog živca. Bol se širi od križa, preko kukova i stražnjice do dna nogu. 

Uzroci

 Išijas se javlja kad dođe do pritiska na korijen ishijadičnog živca. Išijasu u većini slučajeva prethodi križobolja. Mnogobrojna stanja mogu uzrokovati išijas - od hernije diska (koja je najčešći uzrok išijasa) do trudnoće ili istegnuća mišića pa do tumora krlježnice ( uvrlo rijetkim slučajevima).

Simptomi

Bol može biti žareća i jaka, no isto tako može biti blaga i tupa ili se pojavljivati samo u obliku nelagode. Javlja se duž cijelog živca ili samo na nekim njegovim dijelovima.

Išijas zahvaća uglavnom samo jednu stranu tijela, što znači da će boljeti ili lijeva ili desna noga. Osim bolova, išijas karakterizira ukočenost, trnci u nogama ili stopalima i slabost u mišićima.

Kod jakog išijasa teško je pronaći položaj u kojemu nema boli. Boli dok hodate, sjedite ili ležite, a kašljanje ili kihanje mogu pojačati intenzitet boli.

Prevencija

Na pojavu išijasa uvelike utječe sjedenje, pretilost, premalo kretanja, slabi mišići trupa i premekani krevet. Stoga, izbjegavajte sjediti kad god možete i vježbajte. 

Liječenje 

Razlikujemo akutni, subakutni i kronični išijas. Akutni išijas traje do šest tjedana, subakutni od šest  do 12, a kronični dulje od 12 tjedana. 

Akutni išijas liječi se mirovanjem prvih nekoliko dana od pojave simptoma. Treba izbjegavati sjedenje i pokušati pronaći položaj u kojemu najmanje boli te spavati na trvdoj i ravnoj postelji. Također se preporučuju lijekovi protiv bolova i za opuštanje mišića koje će vam liječnik propisati. Osim tableta, ova bol se liječi i epidrulanim injekcijama.

Ako bol popusti, daljnja terapija su vježbe za učvršćivanje unutarnjih mišića trupa, fizikalna terapija, a preporučuje se i plivanje. 

Osim mirovanja, vježbi i lijekova, pomažu masaže i kiropraktika. 

Ukoliko se pak simptomi išijasa pogoršaju i pojave u obje noge istovremeno te izazivaju poteškoće pri obavljanju nužde, možda će biti potreban i kirurški zahvat.  

 

05.06.2017. 15:02:00
Novi komentar
nužno
nužno