« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 3 mjeseca
kriza na otoku

Irskoj prijeti bankrot ako ne smanji potrošnju

Proračunski deficit popeo se na 12% BDP-a pa su neophodne radiklane mjere štednje

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

Irska

,

globalna kriza

,

proračunski deficit

Irska mora u proračunu za iduću godinu smanjiti potrošnju kako bi osigurala da zemlja uopće preživi, rekao je u nedjelju irski ministar financija Brian Lenihan.

Lenihan je ponovio da mora uštedjeti 4 milijarde eura u proračunu za 2010. samo da bi stabilizirao proračunski deficit na 12% BDP-a, četiri puta više nego što dopušta EU.

Ministar je već predložio dva krizna proračuna u nešto više od godinu dana, uglavnom usmjerena na oporezivanje.

"Ako ne poduzmemo te mjere, deficit će narasti na 16-17 posto BDP-a kada će biti ugrožen sam opstanak zemlje", izjavio je Lenihan za listi Sunday Business Post.

"Stabilizacija proračuna... poslat će jasan signal da naša strategija djeluje i uvjeriti banke da smo sposobni nositi se s teškoćama", rekao je Lenihan u članku naslovljenom "Opstanak ovisi o rezanju potrošnje".

Vladini dužnosnici već su upozorili da bi nekontrolirane javne financije mogle dovesti Irsku u ruke Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koji bi uveo još veće restrikcije.

Sindikati su već održali nekoliko prosvjeda i štrajkova protiv vladinih planova za smanjenje plaća u javnome sektoru i zaprijetili novim štrajkom u četvrtak ako se dotada ne donese alternativni plan. (hina/metro-portal)


29.11.2009. 17:32:54
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
 1. avatar
  C-RAY
  29.11.2009. 19:13
  ej, ajmo pomoći ircima!!!
  čuo sam da je tamo isto hrvata koliko i u bih.
  ja bi im poslao u pomoć šukera i jacu!!! da mi je vidit koliko bi ih bucko uspio zadužiti! ;)))
Novi komentar
nužno
nužno