objavljeno 29.11.2009. 17:32:54
kriza na otoku

Irskoj prijeti bankrot ako ne smanji potrošnju

Proračunski deficit popeo se na 12% BDP-a pa su neophodne radiklane mjere štednje

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Irska mora u proračunu za iduću godinu smanjiti potrošnju kako bi osigurala da zemlja uopće preživi, rekao je u nedjelju irski ministar financija Brian Lenihan.

Lenihan je ponovio da mora uštedjeti 4 milijarde eura u proračunu za 2010. samo da bi stabilizirao proračunski deficit na 12% BDP-a, četiri puta više nego što dopušta EU.

Ministar je već predložio dva krizna proračuna u nešto više od godinu dana, uglavnom usmjerena na oporezivanje.

"Ako ne poduzmemo te mjere, deficit će narasti na 16-17 posto BDP-a kada će biti ugrožen sam opstanak zemlje", izjavio je Lenihan za listi Sunday Business Post.

"Stabilizacija proračuna... poslat će jasan signal da naša strategija djeluje i uvjeriti banke da smo sposobni nositi se s teškoćama", rekao je Lenihan u članku naslovljenom "Opstanak ovisi o rezanju potrošnje".

Vladini dužnosnici već su upozorili da bi nekontrolirane javne financije mogle dovesti Irsku u ruke Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koji bi uveo još veće restrikcije.

Sindikati su već održali nekoliko prosvjeda i štrajkova protiv vladinih planova za smanjenje plaća u javnome sektoru i zaprijetili novim štrajkom u četvrtak ako se dotada ne donese alternativni plan. (hina/metro-portal)


29.11.2009. 17:32:54
http://m.metro-portal.hr/irskoj-prijeti-bankrot-ako-ne-smanji-potrosnju/27486/