« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
tko pita žene

Irski zakon o pobačaju na Europskom sudu za ljudska prava

Sud u Strasbourgu razmatra zahtjeve dviju Irkinja i jedne Litavke koje tvrde da je irski zakon njihove živote izložio opasnosti

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Deviantart)
Više o

Irska

,

Europski sud za ljudska prava

,

pobačaj

Irska je u srijedu pred Europskim sudom za ljudska prava branila svoj zakon o pobačaju, jedan od najrestriktivnijih u Europi.

Sud u Strasbourgu razmatra zahtjeve dviju Irkinja i jedne Litavke koje tvrde da je irski zakon njihove živote izložio opasnosti, odredivši im nehumane tretmane i kršeći pravo na poštovanje njihova privatnog života, te da je diskriminacijski. Te žene, koji ističu medicinske i socijalne probleme u opravdanju njihova odbijanja da iznesu neželjenu trudnoću, morale su otići pobaciti u Veliku Britaniju jer Irska dopušta taj zahvat samo ako trudnoća ugrožava život majke.

Pravni savjetnik irske vlade Paul Gallagher ocijenio je da ti zahtjevi pokušavaju opstruirati načela suda. Ovaj sud pedeset godina priznaje raznolikosti kultura i običaja u Europi. On priznaje da fetus ima pravo na zaštitu konvencije, naglasio je. On je također podsjetio da je Irska zadržavanjem zakona o pobačaju uvjetovala održavanje drugog referenduma o Lisabonskom sporazumu za što je dobila jamstva svojih partnera u EU.

U srijedu je desetak aktivista protiv pobačaja demonstriralo ispred suda s transparentima na kojima je pisalo: "Ne dirajte Irsku". Drugi savjetnik irske vlade, Donal O'Donnel ocijenio je da zakon štiti pravo na život koji jamči Europska konvencija ljudskih prava.Odvjetnica tužiteljica objasnila je razloge koji su naveli njezine klijentice da odustanu od trudnoća.

Jedna je nezaposlena i alkoholičarka te živi ispod praga siromaštva s četvero djece. Drugu je brinula izvanmaternična trudnoća i nespremnost da sama odgaja dijete. Treća se oporavlja od raka i strahuje od recidiva. "Tužiteljice ne traže od suda da odredi kada počinje život. One traže zaštitu svojih prava", rekla je odvjetnica. Irska udruga za obiteljsko planiranje je 2005. kada su tri tužbe predane Europskom sudu ocijenila da svake godine 6.000 Irkinja odlazi na pobačaj u Veliku Britaniju. (hina/metro-portal)

09.12.2009. 21:23:22
Novi komentar
nužno
nužno