« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
nato tarot

Civili će ginuti sve više kad krenu prave borbe

Izbjegavanje civilnih žrtava središnji je cilj svih operacija, ali jačanje borbi sa sobom neminovno nosi kolateralnu štetu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

NATO

,

Afganistan

,

civilne žrtve

,

general stanley mcchrystal

NATO će iduće godine dolaskom dodatnih 37.000 vojnika pojačati borbene aktivnosti i svjestan je da bi posljedica mogla biti povećanje broja civilnih žrtava, rekao je u srijedu glasnogovornik NATO-ovih snaga u Afganistanu.

Sjedinjene Države šalju u sukob u Afganistanu dodatnih 30.000 vojnika a NATO saveznici ovoga su tjedna obećali daljnjih 6800 vojnika iz 38 zemalja, čime bi iduće godine ukupan broj stranih vojnika u Afganistanu dostigao 140.000.

Dodatni vojnici pomoći će obuku afganistanskih policajaca i vojske kako bi Afganistanci u budućnosti preuzeli odgovornost za sigurnost no također će SAD-u i NATO-u omogućiti da intenziviraju borbe protiv talibana. General Stanley McChrystal namjerava s novim snagama što je prije moguće pojačati djelovanja, rekao je u srijedu brigadni general Eric Tremblay, glasnogovornik od NATO-a predvođenih međunarodnih snaga u Afganistanu, odgovarajući na pitanje hoće li se borbe intenzivirati.

General McChrystal je zapovjednik snaga SAD-a i NATO-a u Afganistanu. McChrystal je izbjegavanje civilnih žrtava postavio kao središnji cilj u svim operacijama ali, upozorio je Tremblay, jačanje borbi općenito nosi opasnost povećanja broja žrtava. "Povećanje tempa moglo bi dovesti do povećanih kolateralnih šteta", rekao je dodavši da bi rizik mogao biti ublažen postupanjem po "taktičkim smjernicama" koje je dao McChrystal. (hina/metro-portal)

09.12.2009. 22:36:34
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    10.12.2009. 06:33
    naravno, kad NATO ubija civile to se ne zove terorizmom, jel? :-P
  2. avatar
    tarot
    06.03.2012. 01:47
    Toliko mrtvih, zbog čega?!?
Novi komentar
nužno
nužno