« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
službeno "da"

Irska slavi prihvaćanje Lisabonskog ugovora

Konačni rezultati referenduma u Irskoj potvrđuju uvjerljivu podršku važnom sporazumu EU

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Lisabonski ugovor Irska

Službeni rezultati pokazuju da je 67.13% glasača na listiću zaokružilo "da", izvijestilo je u subotu izborno povjerenstvo.

U 43 izborna okruga, koliko ih ima u Irskoj, samo su dva okruga smještena na sjeverozapadu zemlje odbacila ugovor.

U 31 okrugu prošle su godine birači većinom glasovali protiv ugovora, a ove je godine u istim okruzima odluka za ugovor pobijedila.

Potpora Iraca Lisabonskom ugovoru, koju su iskazali na referendumu, predstavlja "velik dan za Irsku i velik dan za Europu", izjavio je irski premijer Brian Cowen.

"Ponosan sam na svoju državu koja je rekla veliko "da" Lisabonskom sporazumu", naglasio je ministar vanjskih poslova Micheal Martin.

Uspješan ishod referenduma u Irskoj veliki je korak naprijed u izgradnji i jačanju Europske unije, ali i u njenom proširenju. Naime, upravo se kriza unutar EU odrazila i na spremnost članica da prime nove zemlje u svoj savez.

"U završnu fazu pregovora ulazimo uvjereni da će otklanjanje posljednjih nedoumica oko Lisabonskog ugovora olakšati hrvatske pristupne pregovore", izjavila je premijerka Jadranka Kosor.

Irsko "da" pozdravili su gotovo svi europski političari, uz upućivanje poziva i ostalim zemljama da što prije ratificiraju Lisabonski sporazum.

"Ovo izjašnjavanje kruna je napora pokrenutih tijekom predsjedanja Francuske EU-om i predstavlja veliko zadovoljstvo za sve Europljane", stoji u priopćenju francuskoga predsjednika Nicolasa Sarkozyja.

"Španjolsko predsjedništvo EU-a u prvoj polovini 2010. provest će u praksu ugovor koji simbolizira novu Europu 21. stoljeća", istaknuo je španjolski državni tajnik za EU, Diego Lopez Garrido.

"Želim čestitati irskome narodu na ishodu referenduma, a čestitam i svojem kolegi Brianu Cowenu. Ovo je važan korak na putu prema Lisabonskom ugovoru i mogu kazati da sam vrlo sretna zbog takvog ishoda", rekla je njemačka kancelarka, koja u Saarbrueckenu sudjeluje u proslavi Dana ujedinjenja Njemačke. (hina-metro-portal)

03.10.2009. 18:27:06
Novi komentar
nužno
nužno